Importurile de gaze ale Romaniei au crescut cu peste 600%, in 2016. Cu cat sunt mai ieftine decat cele din productia interna
Productia de gaze a scazut in 2016 cu 12,5%, totalizand 7,487 milioane tone echivalent petrol.
In luna noiembrie, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, declara ca Romania ar putea importa 40% din consumul national de gaze in aceasta iarna, intrucat pretul gazelor pe pietele internationale va fi chiar si cu 20 de lei pe MWh mai mic decat cel al gazelor de productie interna aflate in depozite.
El a amintit ca pretul platit de populatie este inghetat la nivelul de 60 de lei pe MWh pana la 1 aprilie 2017, in urma unei Hotarari de Guvern aprobate vara trecuta.
"De la 1 aprilie se desfiinteaza sistemul de stabilire a pretului prin HG, iar ANRE va stabili o metodologie de formare a pretului pentru consumatorul casnic, in conditii de liberalizare. Acest lucru inseamna ca un consumator de pe piata, indiferent daca este casnic sau nu, consuma un cos de gaze, unde intra gaze de import, gaze din productia domestica curenta, precum si gaze din depozite. Aceste trei surse formeaza un cos, care va fi in continuare gestionat de ANRE printr-o metodologie care va obliga furnizorii care alimenteaza piata casnica sa asigure cel mai bun echilibru in sensul pastrarii unui pret cat mai mic", explica presedintele ANRE.
Gazprom scumpeste gazele catre Europa
Directorul general al grupului rus Gazprom, Alexey Miller, declara la finele anului trecut ca pretul mediu pentru gazele naturale livrate Europei va fi mai mare in primul trimestru din 2017.
In ultima vreme pretul gazelor a crescut pe piata spot in relatie cu pretul petrolului si exista o tendinta de crestere pentru acesta din urma, a estimat Alexey Miller.
"Vedem deja dinamica preturilor pentru petrol si produse petroliere in trimestrul patru si, pe cale de consecinta, influenta lor asupra pretului gazelor. De aceea putem spune ca pretul mediu pentru livrarea de gaze pe piata europeana va fi mai mare in primul trimestru din 2017 decat in ultimul trimestru din 2016", a spus Miller.
Seful Gazprom a mai spus ca grupul rus are dreptul de a limita livrarile daca Ucraina va incepe sa ia, ilegal, o parte din gazele naturale care tranziteaza Ucraina.
"Contractul din 2009 stipuleaza foarte clar ca, daca Ucraina va incepe sa ia gaz fara sanctiuni, Gazprom are dreptul de a limita livrarile cu cantitatea luata in mod ilegal. Este analizata si posibilitatea ca Gazprom sa inceteze complet livrarile", a subliniat Alexey Miller.
Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina.