"Premierul a solicitat ANRM sa trimita aceasta scrisoare companiei Chevron, iar pe plan intern ANRM si-a facut propria evaluare in legatura cu desecretizarea contractului. In acest moment, din punctul nostru de vedere, nu mai exista elemente care pot fi supuse unui secret de stat, deci pot fi date public, dar avand in vedere anumite constrangeri comerciale pe care le impune orice contract, am solicitat Chevron sa ne acorde scris - pentru ca am vazut cu totii declaratiile din ultima perioada - acest acord de desecretizare. Scrisoarea a fost trimisa pe 4 aprilie si inca nu avem niciun raspuns scris", a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. 

Pe site-ul ANRM vor fi publicate inclusiv anexele contractelor, informeaza Mediafax.

Chevron detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad si trei perimetre in judetul Constanta. 

La sfarsitul lunii martie, Guvernul a aprobat trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre ANRM si Cevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. 

La inceputul lunii aprilie, Tom Holst, managerul Chevron pentru Romania, a declarat intr-o emisiune televizata ca firma pe care o reprezinta nu are nimic impotriva pentru desecretizarea anexelor contractului de atribuire a celor trei perimetre de exploatare a gazului de sist.  El a spus ca initiativa de a secretiza clauzele contractuale apartine statului roman si nu companiei. 

La randul lor, reprezentantii Guvernului roman au aratat ca aceste contracte sunt secretizate conform legislatiei in vigoare, dar ca pot fi prezentate public daca exista acordul ambelor parti.