El a explicat sa un imprumut mai mare de 10 milioane euro ar fi impus un termen de asteptare a raspunsului din partea CE de sase luni.

"Cei de la Ministerul de Finante si Ministerul Economiei se vor duce imediat la Bruxelles, pentru a prezenta cazul nostru cat mai bine. Comisia Europeana este foarte reticienta cand este vorba de imprumuturi, de ajutor de stat, nu doar cu Romania, ci cu toate tarile din Uniunea Europeana si atunci, daca nu ne explicam bine cazul, nu castigam. De altfel, in 2009, cand ministrul Videanu a cerut ajutor de stat 370 milioane euro sigur ca nu a avut nicioun succes pentru ca nici macar nu a explicat si nu s-a dus sa spuna de ce vrea acei bani", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Premierul a aratat insa ca varianta cu imprumutul aprobat de catre Comisia Europeana este "varianta secundara", cea principala fiind de a continua creditarea in conditiile strategiei de restructurare, in asa fel incat bancile si creditorii care asigura si vor asigura in continuare bani la Oltchim pentru salarii si repornirea combinatului sa aiba garantia ca isi recupereaza acei bani.

Intrebat daca o repornire a Oltchim la o capacitate de productie de doar 60%, asa cum a fost avansat, nu presupune somaj tehnic sau disponibilizari, premierul a spus ca nu vor exista disponiblizari.

"Nu, disponibilizari nu. Asta presupune o repornire treptata si, in mod sigur, toti cei care sunt angajati in acest moment - unii dintre ei vor lucra in program complet, altii, pe masura ce se repornesc sectiile - se reintorc la lucru. Insa salariile, fie ca vorbim de acea posibilitate pentru cei care inca nu au repornite sectiile, de acei 75 % pe care ii primesc din salariu, fie ca vorbim de un alt plan, important este ca salariile pe august si septembrie trebuie de asemenea platite si vor fi platite", a spus Ponta.

Reprezentanti ai ministerelor Economiei si Finantelor, AVAS, Electrica si ai unor banci care au de recuperat bani de la Oltchim vor infiinta Comitetul pentru Stabilizarea Financiara a Oltchim (CSFO), care-si propune plata salariilor restante, repornirea activitatii si gasirea unui investitor.

Combinatul chimic va fi restructurat si reorganizat, iar investitorul trebuie sa aiba o capacitate financiara care sa poata asigura operarea Oltchim si Arpechim la un nivel cat mai apropiat de capacitatea de productie potentiala a acestora, potrivit unui comunicat al Finantelor.

Ministerul Economiei detine 54,8% din actiunile combinatului chimic. In actionariat se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de actiuni detinut de stat, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.