Angajatii Oltchim au renuntat la proteste. Pana pe 17 octombrie isi vor recupera intregral salariile
Angajatii Oltchim Ramnicu Valcea au renuntat la proteste, a anuntat, astazi, liderul interimar al Sindicatului Liber, Corneliu Cernev. Acesta din urma a precizat ca, incepand cu 5 octombrie, oamenii vor primi avansul pe luna august, iar pana in 17 octombrie se vor acorda toate salariile la zi.
"Am renuntat la proteste, nu cred ca noua conducere ar fi putut lucra cu 500-600 de oameni la geam si sa se poata concentra asupra problemelor pe care le are de rezolvat. Mihai Balan, noul director general al combinatului va ramane tot timpul in Oltchim, nu va face drumuri in Bucuresti sau in alta parte, lucrurile se vor rezolva aici. Incepand cu 5 octombrie se va acorda avansul pe luna august, iar pana pe maxim 17 octombrie se vor acorda toate salariile la zi", a declarat Corneliu Cernev, citat de Mediafax.
El a precizat ca noul director al Oltchim, Mihai Balan, va prezenta pana pe 12 august planul de redresare a activitatii combinatului, pe care il va discuta cu reprezentantii salariatilor.
"Nu va pleca niciun om atata timp cat va fi director general Mihai Balan, iar pana pe 12 octombrie dansul va prezenta planul de redresare a activitatii combinatului pe care il va discuta cu noi, reprezentantii salariatilor, plan care va fi validat de Consiliul de Administratie. Pana atunci pregatim instalatiile pentru repornire, trebuie reluata activitatea de productie, este obligatoriu pentru a avea viitor", a mai declarat Corneliu Cernev.
Noul director general al Oltchim Ramnicu Valcea, Mihai Balan, declarat, miercuri dimineata, ca va avea discutii cu bancile pentru a fi deblocate conturile combinatului, astfel incat in termen de doua saptamani sa fie repornite instalatiile si sa fie platite salariile restante.
"Stiu sigur ca maine (n.r. - joi) va fi o declaratie a domnului Victor Ponta care va arata planul de finantare a Oltchim. O sa am discutii cu bancile pentru a fi deblocate conturile ca sa platim salariile, o sa le cer un time out, iar in termen de doua saptamani trebuie sa repornim instalatiile si sa platim salariile. Trebuie sa gasesc o cale de rezolvare si sa pornim Oltchim", spunea Mihai Balan.
El afirma ca trebuie recastigate pietele pierdute, intrucat prin oprirea productiei s-au pierdut contracte. De asemenea, Balan preciza ca in urmatoarele sase luni nu vor fi restructurari.
Contractul de privatizare a Oltchim nu va fi incheiat, intrucat Dan Diaconescu, care si-a adjudecat pachetul majoritar de actiuni detinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri, termenul pentru semnarea contractul expirand luni, anunta ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.
Dan Diaconescu a castigat in urma cu aproape doua saptamani licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.
Chitoiu a adaugat ca acordul de privatizare nu a fost incheiat pentru ca nu a fost selectat niciun castigator pentru pachetul de actiuni, dar nici pentru creantele detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si Electrica la Oltchim, in valoare cumulata de 400 milioane de euro.
Marti seara, premierul Victor Ponta anunta ca Guvernul va solicita Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim sa fie derulata prin negociere cu un investitor strategic si nu prin licitatie deschisa la care sa vina oricine.
Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) va sesiza miercuri Parchetul in privinta savarsirii de catre Dan Diaconescu a infractiunii de inselaciune in forma continuata prin inducerea in eroare si pentru dobandirea fara drept a calitatii de adjudecatar al Oltchim, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
Pe acelasi subiect: