Surgutneft extrage mai mult petrol decat Marea Britanie, are 100.000 de angajati, iar actiunile grupului sunt tranzactionate la Moscova, Londra si New York. Nivelul lichiditatilor si identitatea celor mai mari actionari nu este cunoscuta. 

De la inceputul acestui an, in Rusia a intrat in vigoare o lege care prevede alinierea legislatiei nationale referitoare la raportarile financiare la standardele internationale, ceea ce ar putea aduce la vedere mai multe informatii legate de Surgutneft, grup condus de Vladimir Bogdanov inca din 1984. 

Bogdanov are legaturi apropiate cu autoritatile de la Kremlin si se afla pe locul 32 in clasamentul Forbes al celor mai bogati oameni din Rusia, cu o avere de 3,3 miliarde de dolari. Estimarile se bazeaza pe faptul ca acesta ar detine o participatie de control la Surgutneftegaz, informeaza Mediafax.

Noua lege nu obliga Surgutneftegas, care are o capitalizare de piata de circa 35 de miliarde de dolari, sa dezvaluie actionarii cu participatii de control.  Compania a mentionat ca ING Bank Evrazia si Bank of New York ar fi insa cei mai mari actionari, singurii cu participatii mai mari de 5%. 

Surgutneftegas extrage petrol dintr-un zacamant siberian din apropiere de orasul Surgut din 1964.  Compania a produs in ianuarie 1,2 milioane de barili de petrol pe zi, cu 0,7% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Regulile opace de contabilitate au tinut in loc pretul actiunilor Surgutneft, potrivit Citigroup, care considera ca grupul reprezinta o investitie mai buna decat Lukoil. 

Autoritatile din Rusia au dus o campanie de crestere a transparentei, pentru transformarea Moscovei intr-un centru financiar mondial si dezvoltarea economiei. 

"Cresterea transparentei va schimba regulile jocului pentru Surgutneftegas. Piata asteapta acest lucru de 10 ani", a declarat Ildar Davletshin, analist la Renaissance Capital. 

Dmitri Medvedev s-a intalnit anul trecut cu directorul general al Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, si seful JPMorgan Chase, Jamie Dimon, pentru opinii legate de cresterea rolului Rusiei in finantele internationale. 

Unul dintre rezultate a fost o lege intrata in vigoare la 1 ianuarie, care obliga companiile listate sa respecte standardele internationale de raportare financiara.  Compania mixta TNK-BP a anuntat saptamana trecuta ca va adopta standardul IFRS din primul trimestru.  Rosneft, cea mai mare companie petroliera din Rusia, a trecut saptamana trecuta la acest standard. 

ExxonMobil este cea mai mare companie petroliera listata din lume, fiind intrecuta ca marime doar de cateva companii de stat.