Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, suma totala pe care se va pune sechestru este de aproximativ 3 miliarde de lei, aceasta suma reprezentand valoarea estimata a prejudiciului in dosar.

Sechestrul va fi instituit pe mijloacele fixe de la Petromidia, actiuni, dar si pe conturi bancare ale unor persoane fizice.

Potrivit surselor citate, reprezentantii companiei KazMunayGas au fost citati marti la sediul DIICOT in dosarul Rompetrol.

Companiile KazMunayGas, Oil Field Business Solutions si SC Rompetrol Rafinare au fost introduse de procurori ca parti responsabile civilmente in dosarul Rompetrol, iar reprezentantii acestora sunt asteptati marti la DIICOT.

Acest dosar este disjuns din dosarul Rompetrol, in care a fost judecat si omul de afaceri Dinu Patriciu.

Pe 17 martie, procurorul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara ca dosarul Rompetrol disjuns din cel in care a fost judecat Dinu Patriciu are 3.100 de volume si estima ca se vor vedea "progrese" cu privire la aceasta speta.

"Rompetrol este un dosar de 3.100 de volume, ne ocupa tot subsolul institutiei. (...) Se lucreaza destul de intens in acest dosar, a facut si obiectul Inspectiei Judiciare, este in atentia conducerii DIICOT odata cu alte cateva zeci de dosare in acest moment. (...) Dosarul e o disjungere (...). E un dosar care implica foarte multa pricepere. E un procuror desemnat care se ocupa indeaproape zilnic de acest dosar si cred ca in perioada urmatoare vom vedea progrese. Cred ca discutam de nivelul lunii urmatoare. Asteptam din acel dosar sa avem o schimbare de incadrare juridica si o extindere, dar nu as vrea sa antamez", declara atunci Horodniceanu.

In 2001, Dinu Patriciu a cumparat de la FPS pachetul majoritar de actiuni de la rafinaria Petromidia, iar in anul 2003 Guvernul Nastase a adoptat o ordonanta de urgenta prin care datoriile istorice ale Rompetrol Rafinare Constanta in valoare de 600 de milioane de dolari au fost transformate in obligatiuni subscrise de catre stat.

In anul 2007, Dinu Patriciu a vandut Rompetrol Group companiei kazahe KazMunaiGaz, pentru suma de 2,7 miliarde euro, iar in luna mai 2016 compania chineza CEFC a anuntat ca va plati 680 milioane de dolari pentru achizitia a 51% din actiunile KMGI (fostul Rompetrol Group).

Actiunile Rompetrol au fost suspendate de la tranzactionare

Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au fost suspendate, luni dimineata, de la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in conditiile in care, potrivit unor surse judiciare, procurorii DIICOT vor pune sechestru pe rafinaria Petromidia in cadrul unui dosar penal care vizeaza modul in care a fost privatizata compania Rompetrol.

Potrivit Codului BVB, bursa poate decide suspendarea de la tranzactionare a actiunilor unei companii pentru protectia investitorilor, in vederea mentinerii unei piete ordonate si a asigurarii accesului egal la informatia necesara deciziei de a investi.

Ultimul pret de tranzactionare pentru o actiune RRC a fost de 0,0470 lei. In acest an, pretul actiunilor RRC a scazut cu 4,47%.

Potrivit informatiilor furnizate la mijlocul lunii februarie, Rompetrol Rafinare a inregistrat, anul trecut, un rezultat net consolidat in valoare de 62,17 milioane de dolari, marcand trecerea pe profit a rafinariilor Petromidia si Vega, un record istoric al ultimilor 11 ani.

Cifra de afaceri bruta a depasit valoarea de 3 miliarde dolari in anul 2015, in scadere cu 35% fata de anul 2014, fiind influentata de scaderea cotatiilor internationale si oprirea temporara a activitatii celor doua rafinarii, Petromidia si Vega, pentru efectuarea reviziei programate din perioada octombrie - noiembrie 2015. Cantitatea de materie prima procesata a fost de 4,95 milioane tone in 2015, in scadere cu 2% fata de 2014.