Reprezentantii KazMunayGas dau explicatii la DIICOT, in dosarul privatizarii Rompetrol. KMGI: Vom folosi toate mecanismele legale pentru a proteja investitiile realizate
Rompetrol
Reprezentantii companiei KazMunayGas International NV s-au prezentat marti la sediul DIICOT, ei fiind citati pentru a li se aduce la cunostinta faptul ca societatea a fost introdusa ca parte responsabila civilmente in dosarul Rompetrol.
Tot marti, la sediul DIICOT au fost citati si reprezentantii companiilor Oil Field Business Solutions si Rompetrol Rafinare.
Potrivit DIICOT, 14 suspecti au fost pusi sub acuzare pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, inselaciune, delapidare, evaziune fiscala, spalare de bani, manipularea pietei de capital prin tranzactii sau ordine de tranzactionare.
Intr-un comunicat remis luni presei, KazMunayGas si KMG International au precizat ca nu au fost informate oficial de existenta unor investigatii precum cele mentionate in comunicatul de presa al DIICOT, referitoare la activitati din perioada 1998 - 2003, la momentul achizitiei actiunilor The Rompetrol Group NV (in 2007), subliniind ca vor folosi toate mecanismele legale, atat la nivel local, cat si international, pentru a proteja investitiile realizate de la momentul achizitiei.
"Astazi, 9 mai 2016, companiilor KMG International NV (KMGI), Oilfield Exploration Business Solutions SA si Rompetrol Rafinare SA li s-a comunicat faptul ca au fost citate ca parti responsabile civilmente intr-un dosar in curs de ancheta la DIICOT. Aceste evolutii pot avea un impact negativ semnificativ asupra obiectivelor strategice si a planurilor de dezvoltare ale KMG in Romania. KMG a achizitionat un pachet de 75% din The Rompetrol Group NV in anul 2007. Privatizarea companiei Rompetrol Rafinare a avut loc in anul 2000, acordul de conversie in obligatiuni a datoriilor istorice ale companiei fiind incheiat in anul 2003. Atat KMG, cat si KMGI, nu au fost informate oficial de existenta unor investigatii precum cele mentionate astazi in comunicatul de presa al DIICOT (referitoare la activitati din perioada 1998 - 2003) la momentul achizitiei actiunilor The Rompetrol Group NV (in 2007)", se mentioneaza in comunicat.
Reprezentantii KMGI isi exprima increderea ca, in colaborare cu autoritatile romane, investigatia va fi solutionata cat mai rapid si va fi gestionata corect din punct de vedere al comunicarii, astfel incat activitatile si reputatia companiei sa nu fie afectate si isi afirma deschiderea de a colabora cu Guvernul si autoritatile romane pe tot parcursul acestei investigatii.
De asemenea, acestia informeaza opinia publica si partenerii companiei ca activitatile rafinariei Petromidia si ale statiilor de carburanti Rompetrol nu vor fi afectate.
KMG International a realizat investitii in valoare de aproximativ 4 miliarde dolari incepand din anul 2007 pe piata locala, in operatiuni derulate de mai mult de 5.000 de angajati din Romania. Grupul a platit in perioada 2007 - 2014 mai mult de 12 miliarde dolari la bugetul statului roman.
Totodata, KMG International si-a asumat fata de Guvernul roman dezvoltarea unui fond de investitii mixt romano-kazah, cu un aport de capital de 150 de milioane de dolari si urmarind o tinta totala a activelor de pana la 1 miliard de dolari, in functie de conditiile de piata.
KMG International asteapta din partea Guvernului roman parcurgerea unor pasi administrativi necesari pentru infiintarea entitatii de proiect a fondului de investitii, in timp ce proiecte in valoare de peste 300 milioane dolari au fost deja identificate si sunt pregatite pentru a fi transferate catre fond si pentru a fi dezvoltate in Romania.
Procurorii DIICOT au pus luni sechestru pe rafinaria Petromidia, in cadrul unui dosar penal care vizeaza modul in care a fost privatizata rafinaria.
Potrivit unor surse judiciare, suma totala pe care se va pune sechestru este de aproximativ 3 miliarde de lei, aceasta suma reprezentand valoarea estimata a prejudiciului in dosar. Sechestrul va fi instituit pe mijloacele fixe de la Petromidia, actiuni, dar si pe conturi bancare ale unor persoane fizice.
Sechestrul asigurator a fost instituit asupra bunurilor mobile si imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA si SC Rompetrol Rafinare SA, in vederea recuperarii sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 USD si 34.941.924 de euro.
Acest dosar este disjuns din dosarul Rompetrol, in care a fost judecat si omul de afaceri Dinu Patriciu.
Pe 17 martie, procurorul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara ca dosarul Rompetrol, disjuns din cel in care a fost judecat Dinu Patriciu, are 3.100 de volume si estima ca se vor vedea "progrese" cu privire la aceasta speta.
"Rompetrol este un dosar de 3.100 de volume, ne ocupa tot subsolul institutiei. (...) Se lucreaza destul de intens in acest dosar, a facut si obiectul Inspectiei Judiciare, este in atentia conducerii DIICOT odata cu alte cateva zeci de dosare in acest moment. (...) Dosarul e o disjungere (...). E un dosar care implica foarte multa pricepere. E un procuror desemnat care se ocupa indeaproape zilnic de acest dosar si cred ca in perioada urmatoare vom vedea progrese. Cred ca discutam de nivelul lunii urmatoare. Asteptam din acel dosar sa avem o schimbare de incadrare juridica si o extindere, dar nu as vrea sa antamez", declara, atunci, Horodniceanu.
In 2001, Dinu Patriciu a cumparat de la FPS pachetul majoritar de actiuni de la rafinaria Petromidia, iar in anul 2003 Guvernul Nastase a adoptat o ordonanta de urgenta prin care datoriile istorice ale Rompetrol Rafinare Constanta in valoare de 600 de milioane de dolari au fost transformate in obligatiuni subscrise de stat.
In anul 2007, Dinu Patriciu a vandut Rompetrol Group companiei kazahe KazMunaiGaz, cu suma de 2,7 miliarde euro, iar in luna mai 2016 compania chineza CEFC a anuntat ca va plati 680 milioane de dolari pentru achizitia a 51% din actiunile KMGI (fostul Rompetrol Group).
Mai multe despre:
#Rompetrol#KazMunayGas
Pe acelasi subiect: