"Actiunile vor fi vandute in cadrul unui plasament privat accelerat (accelerated book building) adresat exclusiv catre investitori institutionali internationali si romani calificati in conformitate cu prevederile legale aplicabile ale legislatiei din Romania", potrivit unui anunt transmis miercuri Bursei de catre compania Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea. 

FP detine 20,11% din actiunile OMV Petrom. 

Surse din piata de capital au declarat pentru Mediafax ca operatiunea incepe miercuri si se incheie joi. 

Intentia actuala este de a vinde aproximativ un miliard de titluri, insa Fondul isi rezerva dreptul de a creste volumul vanzarii in functie de conditiile de piata, potrivit anuntului.  Pretul si numarul final de actiuni vandute vor fi stabilite in momentul finalizarii procesului de plasament.  Actiunile care nu vor fi vandute prin aceasta operatiune vor fi blocate timp de sase luni, potrivit Fondului Proprietatea. 

Operatiunea va fi intermediata de consortiul JP Morgan Securities (coordonator global), WOOD&Company Financial Services si Raiffeisen Capital&Investment. 

Actiunile OMV Petrom au inchis sesiunea bursiera de marti la un pret de 0,4442 lei, in scadere cu 2,16%. La aceasta cotatie, pachetul scos la vanzare de FP valoreaza 445 miloane lei. 

Intentia Fondului Proprietatea de a vinde actiuni la OMV Petrom vine la aproape sase luni dupa ce BERD a vandut la finele lunii noiembrie un pachet reprezentand 0,4% din actiunile OMV Petrom pentru 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro).