Romania intra in top 15 al celor mai atractive tari din Europa pentru investitii. Companiile straine au creat 10.000 de joburi, peste Spania si Turcia si similar cu Germania
Bani, taxe
Romania a reusit sa atraga, in 2014, un numar de 62 de proiecte de investitii straine (FDI), mai multe cu 19% fata de anul anterior, reusind astfel sa intre in topul celor mai atractive 15 tari din Europa pe acest segment si sa se claseze pe locul 6 dupa numarul de joburi create de investitiile straine, arata raportul anual EY - European Attractiveness Survey, citat de Agerpres.
Conform cercetarii, investitiile straine au condus la crearea in Romania a 10.892 noi locuri de munca, devansand Spania, Turcia si Slovacia. Practic, numarul locurilor de munca generate de investitiile straine a fost aproape similar cu cel din Germania, inregistrand o crestere de 77%, comparativ cu situatia din 2013.
Anul trecut, in Europa au fost investite 305 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta o crestere de 36% de la an la an, iar Marea Britanie, Germania si Franta au ramas destinatiile europene preferate pentru investitiile straine directe, in timp ce Turcia a intrat in Top 10.
Romania urca pentru prima data in top 15 cele mai atractive tari din Europa privind numarul proiectelor cu investitie straina atrase in 2014, an in care in clasament erau prezente tari ca Polonia, Serbia si Republica Ceha. Anul acesta singura tara din Europa Centrala si de Est care mai este prezenta in top 15 alaturi de Romania este Polonia.
Potrivit studiului, Europa de Vest reprezinta cea mai atractiva destinatie pentru investitii, devansand China si America de Nord, in 2014. in cursul anului trecut, 43 de tari europene (inclusiv Rusia si Turcia) au atras 4.341 de proiecte, marcand o crestere de 10% fata de 2013 si generand un numar de 185.583 de locuri noi de munca (+12%). La nivel general, Europa de Vest a atras 50% dintre investitiile globale in cursul anului trecut, un procent in crestere fata de 45%, cu un an inainte.
Totodata, 52% dintre proiectele de investitii straine directe si peste 30% dintre locurile de munca generate de acestea in Europa au fost adjudecate de trei destinatii europene: Marea Britanie, Germania si Franta.
In acest context, Marea Britanie continua sa ocupe prima pozitie in privinta proiectelor FDI si a locurilor de munca generate, celelalte locuri fiind ocupate de Spania, Belgia, Olanda, Polonia, Rusia, Irlanda si Turcia.
De asemenea, in clasamentul celor mai atractive orase pentru investitii sunt incluse trei din Germania (Berlin, Frankfurt si Munchen) si doua din Spania (Barcelona si Madrid).
In ceea ce priveste sectoarele de activitate in care au existat proiecte de investitii straine in Europa s-a inregistrat, in 2014, o crestere de 20% a sectorului de productie, de 27% in operatiunile de logistica si cele de executie, precum si in servicii.
Studiul EY 'European attractiveness survey' analizeaza atractivitatea unei regiuni sau a unei tari anume in termeni de destinatie de investitii si este intocmit cu scopul de a ajuta companiile sa ia decizii de investitii, dar si guvernele sa indeparteze barierele din calea cresterii economice.
Sondajul a fost realizat de Institutul CSA in perioada ianuarie - februarie 2014, prin interviuri telefonice pe un grup reprezentativ format din peste 808 factori de decizie internationali.
Mai multe despre:
#investitii straine#locuri de munca
Pe acelasi subiect: