O proportie de 35% dintre cei intervievati in cercetarea Bloomberg Markets Global Poll au spus ca zona euro va fi piata sau una din doua piete care vor oferi investitorilor cele mai bune oportunitati in urmatoarele 12 luni.

Este pentru prima oara cand Europa si-a adjudecat prima pozitie in sondajul efectuat in randul traderilor, analistilor, managerilor si directorilor generali clienti ai Bloomberg, de cand agentia a lansat acest tip de cercetare in octombrie 2009.

Statele Unite, cu o cota de 33%, a coborat pe locul al doilea, fiind pentru prima oara din noiembrie 2010 cand nu se mai afla pe primul loc.

China, care in noiembrie 2010 se afla pe primul loc, este considerata in prezent una dintre cele mai neinteresante piete pentru investitii.

Europa a urcat pe primul loc in pofida blocajului negocierilor dintre Grecia si creditorii sai pentru reluarea programului de ajutor, care ar putea obliga tara sa paraseasca zona euro.

Aproximativ doi din cinci investitori participanti la cercetare estimeaza ca starea economiei zonei euro se imbunatateste, in crestere fata de 14% in ianuarie.

Investitorii europeni sunt mai optimisti decat cei din Statele Unite si Asia, aproape jumatate afirmand ca economia zonei euro evolueaza spre bine.

Respondentii considera ca Rusia, Brazilia si China sunt piete care ar trebui sa fie evitate in urmatoarele 12 luni, economia chineza fiind in cea mai proasta situatie din ultimii doi ani si jumatate.