Platforma Ocean Endeavour foreaza sonda de explorare Pelican South-1 la aproximativ 155 de kilometri de tarm, in sectorul romanesc al Marii Negre. Sonda va testa o noua structura geologica in blocul Neptun. 

La inceputul lunii octombrie, Ocean Endeavour a finalizat forajul sondei Domino-2, iar datele obtinute de sonda sunt in curs de evaluare. 

"Explorarea pentru titei si gaze in zone unde nu au mai fost desfasurate astfel de activitai este complexa si foarte detaliata, de multe ori fiind nevoie de ani pentru a fi finalizata. O intelegere aprofundata a structurii geologice este esentiala inainte de a efectua investiiile semnificative necesare pentru dezvoltarea unei astfel de descoperiri", a declarat John Knapp, directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania. 

Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare si Productie, a afirmat ca activitatea din zona de mare adancime a Marii Negre este una de pionierat. 

"Zona Marii Negre are un rol central in strategia noastra si alocam resurse tehnice si financiare semnificative pentru proiectele offshore. Suntem incurajati de rezultatele bune obtinute pana acum, in ape de mica si mare adancime. Cu toate acestea, mare parte a activitatii din zona de mare adancime a Marii Negre este o activitate de pionierat, in zone neexplorate pana acum, care implica investiții cu un grad ridicat de risc, necesitand astfel un mediu investitional stabil", a afirmat el. 

ExxonMobil si OMV Petrom detin fiecare 50% din sectorul de apa adanca a blocului Neptun, operat de compania americana. 

Cele doua companii au anuntat in februarie 2012 ca au facut o descoperire semnificativa de gaze in urma forarii sondei Domino-1, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi. 

Reprezentantii OMV Petrom au spus de mai multe ori ca extractia de gaze in Marea Neagra este preconizata pentru sfarsitul deceniului.