De ce nu putem folosi gaz din productia interna si suntem nevoiti sa importam de la rusi. Neglijenta care ne costa 5 mil. de dolari pe zi VIDEO
Record negativ pentru Romania care, din pacate, se va resimti in buzunarele noastre luna viitoare. Astazi am consumat aproape 72 de milioane de metri cubi de gaz, adica cel mai mult din aceasta iarna. Dureros este ca factura de incalzire se va umfla si mai rau, pentru ca importurile de gaz de la rusi au crescut de 6 ori. Si ne-am descurca din productia interna, daca am avea instalatii performante.
Motivul este unul pur romanesc: tevile care scot gazul natural din uriasele depozite nationale sunt mici si nu fac fata consumului actual. Asa ca suntem din nou dependenti de rusi, chiar in momentul in care Gazpromul a inceput sa-si reduca livrarile spre Europa.
Doamna Nela, bucatareasa de o viata, a simtit imediat cand flacara de la aragaz nu mai are putere sa ii incalzeasca mancarea.
Presiunea mica ii da batai de cap si unui patron de restaurant din Bucuresti. Centrala termica nu mai face fata, asa ca omul isi incalzeste localul cu aeroterme.
Situatia este mult mai grava la Ploiesti, unde compania care furnizeaza agent termic in 60 de mii de apartamente a trecut pe pacura.
Problema ar putea fi rezolvata daca am extrage mai mult gaz autohton. Astfel am putea acoperi aproape o treime din consumul zilnic din uriasele depozite din Bacau si Targoviste, 50 la suta din productia interna, iar restul vine din import.
Cantitatea din depozite este suficienta pentru inca 62 de zile, iar daca am dubla extractia ne-am putea descurca fara gaze de import si am face si o economie de 5 milioane de dolari pe zi. Solutia este sa ardem gazele noastre, inmagazinate in depozite, insa trebuie sa construim tevi mai mari, care sa sustina un consum mare.
Gazprom a redus livrarile din cauza consumului urias din Rusia, iar toata Europa tremura de frica. Probleme grave sunt si in Italia, Polonia si Slovacia. Cum gazul rusesc este mai scump, pierdem in fiecare zi 5 milioane de dolari. Din Ministerul Economiei lucrurile se vad altfel.
"Nu e nicio problema din punct de vedere al presiunii, nu va fi in perioada urmatoare nicio problema in aprovizionare si pentru consumul atat al populatiei, cat si industrial”, a spus Ion Ariton, ministrul Economiei.
Pe de alta parte, autoritatile de la Bucuresti doresc sa amane liberalizarea preturilor, care ar duce la preturi si mai mari.
"Argumentul fundamental a plecat de la salariul meu. Am incercat o demnostratie cu un salariu net de 5.400 de lei. Se vede din capul locului ca, daca maine am liberaliza preturile la gaze, si eu as avea dificultati daca nu as avea masina de la Presedentie, benzina, casa de la Presedentie”, a declarat Traian Basescu, presedintele Romaniei.
Memorandumul semnat cu FMI prevede sa liberalizam preturile pana la sfarsitul anului viitor, pentru companii, si pana la sfarsitul anului 2015, pentru populatie.
Pe acelasi subiect: