"In privinta livrarii gazelor, situatia este sub control si nu exista risc ca populatia sa fie afectata in perioada urmatoare", a spus Boc.

El a adaugat ca au fost cateva probleme tehnice la Ramnicu Valcea, dar nu legate de lipsa gazelor, si ca situatia este sub control.

Sambata seara, premierul Emil Boc declara, la finalul Comandamentului de urgenta intrunit la MAI in contextul avertizarii meteorologice de ger, ca astazi si maine (n.r. - sambata si duminica) nu vor fi probleme in alimentarea cu gaze, indiferent de cat de scazute vor fi temperaturile de afara si ca situatia este sub control.

"In cadrul comandamentului, am discutat si situatia in ceea ce priveste rezervele de gaze si energia termica si apa calda pentru populatie. Astazi si maine (n.r. - sambata si duminica ) situatia este sub control si urmeaza sa verific pentru ca si in zilele urmatoare sa nu fie probleme. Am discutat cu reprezentantii Ministerului Economiei si cu cei ai Transgaz si am demarat procedurile pentru ca, indiferent de temperaturile de afara, in zilele urmatoare sa nu existe probleme in alimetarea cu gaze. Presiunea la gaze astazi este in regula si nu avem probleme, indiferent de temperaturile de afara", declara premierul Emil Boc sambata seara.

Totodata, Boc a cerut aplicarea procedurilor specifice alimentarii cu energie termica a populatiei.

"Avem un comandament la nivelul Ministerului Economiei, coordonat de secretarul de stat Stafie (secretarul de stat in Ministerul Economiei Claudiu Stafie - n.r.), ce are obligatia de a coordona toate structurile de gaz din Romania incat sa nu existe riscuri ca oamenii sa ramana fara alimentare cu gaze in aceasta perioada de ger. Se aplica si aici procedurile specifice", mai spunea premierul.

In privinta costurilor mai ridicate pe care va trebui sa le suporte populatia in aceasta perioada cu temperaturi extrem de scazute, premierul Boc afirma ca vor fi aplicate in continuate compensari pentru cei defavorizati, conform reglementarilor legale in vigoare.

Potrivit secretarului de stat in Ministerul Economiei Claudiu Stafie, consumul de gaze naturale in Romania a atins un record istoric, situatie care a dus la majorarea importurilor de gaze, dar deocamdata nu se impune declansarea situatiei de urgenta. "Pentru Bucuresti, la fel ca pentru intreg sistemul national, este un consum istoric de gaze. Orice am face, nu putem extrage mai mult din depozite, iar tot consumul suplimentar de gaze din aceste zile a fost asigurat din importuri. Nu este cazul pentru declansarea situatiei de urgenta. In urmatoarele zile vom vedea", a afirmat Stafie.

Stafie a declarat, astazi, intr-o conferinta de presa, ca au fost unele intreruperi accidentale in alimentarea cu gaze la unii consumatori, dar autoritatile fac tot posibilul sa tina situatia sub control.

Meteorologii au emis, luni, o avertizare cod portocaliu de ger, valabila pana vineri, pentru Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramures si Dobrogea, unde temperaturile minime vor fi, in general, intre minus 27 si minus 17 grade.

Emil Boc: "Nu putem promite majorari de pensii si salarii astazi"

Premierul Boc a declarat, marti, ca el a spus acelasi lucru ca seful statului ca nu poate promite majorari de pensii si salarii astazi si ca politicienii trebuie sa inteleaga ca acestea sunt vremurile, adaugand ca intodeauna au existat solicitari de majorari, dar la Guvern exista toate informatiile.

"Acelasi lucru am spus si eu ieri (luni - n.r.). Am spus foarte clar si responsabil, cred eu, ca nu putem promite majorari de pensii si salarii astazi, pentru ca si conditiile interne si din UE din punct de vedere economic nu permit sa facem asemenea promisiuni", a afirmat Emil Boc, citat de Mediafax.

El a spus ca a afirmat de la Palatul Victoria ca Guvernul pe care il reprezinta nu va deschide robinetul masurilor populiste chiar daca este un an electoral.

Intrebat in legatura cu faptul ca a fost mandatat de coalitie sa negocieze cu FMI cresterea salariilor, premierul a spus ca in scrisoarea cu Fondul a lasat deschisa posibilitatea de majorari, dar acum nu poate face astfel de promisiuni, pentru ca economia nu permite.

"Noi avem responsabilitatea asigurarii pensiilor si salariilor, nu cei care fac declaratii", a mai spus Boc.

El a adaugat ca Guvernul trebuie sa ramana responsabil chiar cu pretul anului electoral. Intrebat daca partidul face presiuni asupra Guvernului pentru majorari, Boc a raspuns: "Intotdeauna exista solicitari de acest gen. Nu trebuie sa ascundem, dar la noi exista toate informatiile si noi trebuie sa le spunem romanilor exact cum sta situatia tarii".
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca nu a identificat in buget "un loc" din care sa se poata taia si da bani, dar a precizat ca nu are "competenta extraordinara a politicienilor".

"Eu nu am identificat in buget un loc din care sa taiem si sa dam bani, dar eu nu am competenta extraordinara a politicienilor", a spus presedintele.

Traian Basescu i-a indemnat pe cei care au anuntat posibilitatea unor majorari sa indice si sursele acestora si a facut apel la "realism" pentru clasa politica.

Guvernul va lua in calcul o usoara recuperare salariala in sectorul public si indexare a pensiilor, dar numai conditionat de stabilitate si crestere economica, fara sa se angajeze in masuri populiste care pot destabiliza tara, a declarat, luni, premierul Emil Boc.

"Guvernul nu va deschide robinetul masurilor populiste, dar aceasta nu inseamna ca nu va respecta angajamentele anuntate inca din luna decembrie, daca exista conditii", a spus Boc, amintind ca Executivul a stabilit inca de la sfarsitul anului trecut ca salariile din sectorul public si pensiile vor fi majorate prudent in cursul acestui an, in cazul in care conditiile economice vor permite.

Premierul Emil Boc a fost mandatat, luni, de conducerea coalitiei, sa negocieze cu FMI cresterea pensiilor si salariilor, din luna aprilie, a anuntat prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde.

"Astazi, membrii conducerii coalitiei l-au mandat in clar pe domnul prim-ministru sa negocieze cu FMI, delegatia FMI de la Bucuresti, marirea, din aprilie, a salariilor si pensiilor", a anuntat Frunzaverde, dupa sedinta de luni dimineata a coalitiei de guvernare.

Presedintele Traian Basescu a atras atentia, duminica, asupra pericolului pe care l-ar genera adoptarea unor masuri populiste. "In raport cu costurile, cu suferintele pe care romanii le-au avut pentru a ajunge la aceasta stabilitate, ar fi pacat sa ajungem la dezechilibre, pentru ca tot efortul din 2009, 2010, 2011 se poate pulveriza printr-un singur act normativ populist", a avertizat, duminica, presedintele Basescu.

De altfel, seful statului a declarat ca, potrivit unor prognoze, exista riscul ca statele din zona euro sa intre in recesiune in a doua parte a acestui an, iar, in acest caz, Romania s-ar putea afla in dificultate.