Dan Diaconescu a venit insotit de doi avocati, spunand ca nu stie pentru ce a fost chemat la Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

El a mai spus ca fostul sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu "este labil psihic", informeaza Mediafax.

In 22 octombrie, fostul sef al OPSPI, Remus Vulpescu, a dat o ampla declaratie in fata procurorilor anticoruptie in legatura cu esecul privatizarii Oltchim, aratand ca, atunci cand a aparut oferta lui Dan Diaconescu, statul era in proceduri de aducere de fonduri pentru plata angajatilor si repornirea unitatii.

Intrebat care este paguba produsa prin neprivatizarea Oltchim si in ce consta ea, Vulpescu sustinea ca aceasta se ridica la aproximativ 200-300 milioane de lei, respectiv suma pachetului de actiuni. In legatura cu natura pagubei, Vulpescu arata ca, in acest caz, nu este vorba despre o paguba neaparat materiala, ci de un grav dezechilibru adus institutiilor statului.

In alta ordine de idei, Vulpescu a aratat ca, in cazul in care nu exista vreo oferta de privatizare, combinatul Oltchim ar fi repornit mult mai repede.

"Trebuie sa intelegem ca, in momentul in care in procedura de privatizare s-a formulat o oferta categorica, care indeplineste toate conditiile legale si conditiile din caietul de sarcini pentru a fi declarata castigatoare, oferta ce nu putea fi inlaturata abuziv si ilegal, ei bine, din acel moment, statul roman Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Economiei, reprezentantul Romaniei la Bruxelles pe langa Comisia Europeana, OPSPI si alte institutii au fost nevoite sa intrerupa mai multe demersuri ce aveau acest obiect - acordarea unui sprijin financiar la Oltchim pentru plata salariilor din urma si reluarea activitatii. Acest proces trebuie reluat acum de la zero. Este anevoios. Apar probleme suplimentare cand te opresti la trei sferturi din drum si dupa 10 zile o iei de la capat", a mai declarat Vulpescu, potrivit Mediafax.

Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a sesizat Parchetul in privinta savarsirii de catre Dan Diaconescu, patronul OTV a infractiunii de inselaciune in forma continuata prin inducerea in eroare si pentru dobandirea fara drept a calitatii de adjudecatar al Oltchim.

"Seful OPSPI, Remus Vulpescu, sesizeaza, astazi, 3 octombrie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, cu privire la savarsirea de catre numitul Diaconescu Cristian Dan a infractiunii de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, prin inducerea in eroare a statului roman si a opiniei publice in ce priveste existenta la dispozitia numitului Diaconescu Cristian Dan a sumei de circa 200 milioane de lei necesara pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni detinut la Oltchim de statul roman, prin MECMA - OPSPI", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Dan Diaconescu a fost declarat castigator, la sfarsitul lunii septembrie, al licitatiei pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Contractul de preluare a actiunilor nu a fost semnat, intrucat Dan Diaconescu, nu a prezentat OPSPI dovezi ca detine suma pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.

"Intentia numitului Diaconescu Cristian-Dan, de a deturna procedura de privatizare prin inselaciune publica si uz de fals, in scopul de a obtine notorietate si, eventual, in alte scopuri care urmeaza a fi stabilite de autoritati, nu era previzibila si nu a putut fi constatata oficial inaintea zilei de 1 octombrie, cand activitatea infractionala a numitului Diaconescu Cristian Dan a si fost stopata", se arata in comunicat Ministerului Economiei.

De asemenea, in comunicat se mai arata ca Diaconescu a savarsit deliberat activitatea infractionala, care "prezinta elemente transfrontaliere", actiune prin care a perturbat "deosebit de grav" activitatea Oltchim si a OPSPI.

"Se apreciaza ca activitatea infractionala reclamata a fost savarsita prin multiple actiuni deliberate, avand drept scop dobandirea fara drept a calitatii de adjudecatar al licitatiei organizate pentru privatizarea Oltchim si a drepturilor decurgand din aceasta calitate, de numitul Diaconescu Cristian Dan. Se apreciaza ca activitatea infractionala reclamata prezinta elemente transfrontaliere", potrivit Ministerului Economiei.

In comunicat se precizeaza ca patronul OTV a utilizat inscrisuri false pe care le-a intocmit sau obtinut de la terte persoane.

Ministerul Economiei mai arata ca procedura de licitatie privind vanzarea actiunilor statului la Oltchim a fost organizata fara incalcarea vreunei dispozitii legale si a fost destinata sa stimuleze participarea unor investitori romani sau straini care, impreuna cu Guvernul, sa asigure redresarea combinatului chimic si solutionarea urgenta a problemelor sociale generate de "ruinarea Olchim prin administrarea defectuoasa din ultimii ani".