Curtea de Conturi Europeana: Grecia, Ungaria, Romania si Spania incalca legislatia UE privind importurile de lemn
Grecia, Ungaria, Romania si Spania nu au pus inca pe deplin in aplicare regulamentul UE privind lemnul, care a fost adoptat pentru a preveni patrunderea lemnului obtinut ilegal pe piata comunitara, arata un raport al Curtii de Conturi Europene.
"Lemnul obtinut in mod ilegal ar putea fi importat in continuare in UE prin intermediul acestor patru tari. Pe de alta parte, Europa a promovat un regim de licente pentru a se asigura ca tarile producatoare de lemn din intreaga lume exporta doar lemn obtinut in mod legal. UE ar trebui sa isi faca ordine mai intai in propria curte si sa dea un exemplu in ceea ce priveste combaterea exploatarii forestiere ilegale si a comertului cu lemn recoltat in mod ilegal", a declarat domnul Karel Pinxten, membru al Curtii.
In perioada 2003-2013, in cadrul planului de actiune al UE, referitor la aplicarea reglementarilor forestiere, au fost alocate 300 milioane de euro pentru 35 de tari.
Curtea de Conturi Europeana a descoperit insa ca progresele realizate au fost foarte lente si pentru numeroase tari a fost extrem de dificil sa depaseasca obstacolele din calea bunei guvernante.
Faptul ca nu a existat o planificare adecvata la nivelul Comisiei si ca nu au fost stabilite prioritati clare de finantare in ceea ce priveste tarile producatoare de lemn a reprezentat un factor important care explica aceasta lipsa de progrese.
In consecinta, Curtea recomanda Comisiei sa stabileasca obiective clare si mijloacele de atingere a acestora; sa isi aloce resursele in tarile producatoare de lemn in care acestea pot avea cel mai puternic impact; sa se asigure ca regulamentul privind lemnul este pus pe deplin in aplicare in toate statele membre; sa introduca proceduri riguroase de evaluare si de raportare pentru a urmari evolutia initiativei; sa recurga la organisme private de certificare cu o buna reputatie.
Raportul vine in aceeasi zi cu cel al Agentiei pentru Investigatii de Mediu - EIA care arata ca aproximativ 50% din lemnul taiat in Romania a provenit, in ultimul deceniu, din surse ilegale, iar in majoritatea cazurilor investigate destinatia lemnului ilegal a fost compania austriaca Schweighofer.