Cum au inchis rusii unul dintre cele mai mari combinate industriale ale Romaniei. "Pacat de ce-am muncit, de oasele rupte"
La "Romania, te iubesc!" s-a vorbit duminica despre Grupul Industrial Borzesti, un complex petrochimic ce rivaliza cu marile concerne multinationale, si despre un oras, Onesti, construit pe Valea Trotusului pentru a aduna acolo specialisti de calitate.
In ultimii 25 de ani, o increngatura de interese si personaje controversate a reusit sa ingroape industria de rafinare, si sa arunce un oras in saracie. O istorie complicata presarata de actiuni si fapte cu iz penal.
In fiecare vara, salile de nunti din Onesti devin neincapatoare. Tineri plecati de ani de zile pentru o viata mai buna in strainatate se aduna pentru momentele festive. O generatie intreaga e dezradacinata si alungata de saracie si de lipsa de perspective.
Onestiul e un oras imbatranit prematur, depopulat si vaduvit de sanse. Zeci de mii de romani au fost adusi aici inainte de 1989 pentru a construi unul dintre cele importante obiective economice ale Romaniei- Grupul Industrial Borzesti. Are un viitor incert, care pare ca nu aduce nimic bun.
Un oras construit cu repeziciune din nimic. Un fost targusor de provincie a devenit in anii ‘60 locul unor transformari spectaculoase. Atunci se puneau bazele petrochimiei performante - de la soda la produse petroliere superioare, de la cauciuc sintetic la polistiren, produsele necesare economiei aflate in plina industrializare pozitionau Romania intr-un exportator de valoare adaugata.
In 1965, targul transformat in oras a primit numele Gheorghe Gheorghiu Dej, in cinstea defunctului conducator comunist, nume care s-a pastrat pana in 1989 cand a revenit la numele oamenilor de treaba, Onesti. Devenit celebru pentru ca a dat-o pe Nadia Comaneci, dar si un lot de gimnaste talentate, Onestiul este unul dintre locurile care au suferit transormari radicale in ultimii 50 de ani.
Inainte de 1989 pe Platforma Petrochimica de la Borzesti lucrau peste 30 de mii de oameni. Un colos industrial ce rivaliza cu concerne multinationale. Sfarsitul anilor 90 a insemnat insa declinul, iar dezastrul a venit brutal.
Vedeti intreaga ancheta pe romaniateiubesc.stirileprotv.ro