Intre 1 ianuarie - 31 iulie 2015, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, productia industriala (serie bruta) a fost mai mare cu 2,6%, sustinuta de cresterea industriei prelucratoare cu 3,1% si a productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 0,7%.

Industria extractiva a scazut cu 7,7%.  De asemenea, fata de primele sase luni din 2014, productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 3,2%, ca urmare a cresterii industriei prelucratoare cu 3,6% si a productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 1,3%. Industria extractiva a inregistrat o scadere de 7,1%. 

In iulie 2015, productia industriala (serie bruta) a crescut fata de luna precedenta cu 3,3%, datorita cresterii productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 13,3% si a industriei prelucratoare cu 2,8%, in timp ce industria extractiva a scazut cu 3,6%. 

Totodata, productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 0,5% fata de luna precedenta, sustinuta de cresterea productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 7% si a industriei prelucratoare cu 1,4%.  Scaderi s-au consemnat in industria extractiva, cu 5,7%. 

Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala (serie bruta) a crescut cu 3,8%, ca efect al cresterii productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 9%) si industriei prelucratoare cu 4,3%. In schimb, industria extractiva a scazut cu 19,2%. 

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut in iulie anul curent cu 3,4%, datorita cresterii productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 8,4% si industriei prelucratoare cu 4,2%. Industria extractiva a inregistrat o scadere de 16,1%.

Constructiile au crescut, in primele sapte luni, cu peste 11%

Volumul lucrarilor de constructii a crescut, in primele sapte luni ale acestui an, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata, cu 11,3%, respectiv cu 11,6%, fata de perioada similara a anului trecut, potrivit INS.

"Pe elemente de structura (serie bruta - n. r.) au avut loc cresteri la lucrarile de reparatii capitale cu 15,8%, la cele de intretinere si reparatii curente cu 11,8% si la lucrarile de constructii noi cu 10,2%. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor a crescut astfel: cladirile nerezidentiale cu 15,5%, constructiile ingineresti cu 10,8% si la cladirile rezidentiale cu 5%", anunta INS. 

In schimb, in iulie 2015, fata de luna precedenta, volumul lucrarilor a scazut cu 1,4% ca serie bruta, dar a crescut ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,4%.

Scaderea din iulie a venit ca urmare a reducerii lucrarilor de intretinere si reparatii curente, cu 3,3%, si a celor de constructii noi, cu 2,8%. Lucrarile de reparatii capitale au crescut cu 10,3%.

Pe obiecte de constructii, au scazut constructiile ingineresti cu 6%. Au avut loc cresteri la cladirile rezidentiale si la cladirile nerezidentiale cu 9,1%, respectiv cu 3,8%. 

Comparativ cu luna corespunzatoare a anului precedent, volumul lucrarilor de constructii a crescut, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 15,4%, respectiv cu 15,2%.