Datele INS sugereaza o  crestere  a  economiei  in  T3.  Dinamica constructiilor si  a comertului sunt  influentate  de  factori  sezonieri, vara este favorabila pentru constructii, iar concediile antreneaza turismul si comertul, arata un raport BTmacroFOCUS.

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +6%).

Pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere: fabricarea bauturilor (sold conjunctural +32%), urmata de fabricarea hartiei si a produselor din hartie (sold conjunctural +31%).

In cazul preturilor produselor industriale, se prognozeaza o relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +1%).

Referitor la numarul de salariati, se estimeaza o relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucratoare. 

Pe segmentul constructiilor, potrivit estimarilor din iulie 2015, se va inregistra o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +12%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +10%). In plus, managerii prevad o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +5%) si a preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +2%). 

In sectorul comertului cu amanuntul, managerii anticipeaza, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +34) si a volumului comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural +32). De asemenea, angajatorii prognozeaza o crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +7), precum si o scadere moderata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural -12). 

Estimarile realizate in iulie 2015 arata ca, in ceea ce priveste cererea de servicii (cifra de afaceri), se va consemna o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +9%). In plus, se va inregistra o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +2%), iar preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +2%), transmite Agerpres.