Productia industriala in Romania, crestere de 2,3%, in perioada ianuarie - iunie 2015, dar codasa in Europa Centrala
Productia industriala s-a majorat, in perioada ianuarie - iunie 2015, cu 2,3%. Principalele rezultate pozitive au venit din industria prelucratoare, un plus de 2,9%, potrivit INS.
Industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 5,6%, respectiv cu 0,6%.
Comparativ cu primele sase luni din 2014, productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in primul semestru din 2015, a crescut cu 3,1%, ca urmare a cresterii industriei prelucratoare, cu 3,5%. Pe de alta parte, industria extractiva a scazut cu 5,2%, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a ramas la acelasi nivel.
La nivel lunar, in iunie 2015, productia industriala (serie bruta) a crescut fata de mai, cu 2,6%, datorita cresterii industriei prelucratoare cu 3,1% si a productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 1,8%, in timp ce industria extractiva a scazut cu 9%. Totodata, productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a urcat cu 0,6%, sustinuta de cresterea productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 2,3%. Scaderi s-au consemnat in industria extractiva si industria prelucratoare, cu 2,5%, respectiv cu 1,7%.
Fata de iunie 2014, productia industriala (serie bruta) a urcat cu 3,1%, ca urmare a cresterii productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 4,9% si a industriei prelucratoare cu 3,2%. In schimb, industria extractiva a scazut cu 4,7%. Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut in iunie anul curent cu 2,7%, fata de iunie 2014. Potrivit INS, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria prelucratoare au crescut cu 5,0%, respectiv cu 0,9%, in timp ce industria extractiva a inregistrat o scadere de 5,9%.
Cu toate acestea, Romania este codasa Europei Centrale la capitolul productie industriala, vanzarile mari de masini (45% din exporturile romanesti) neputand compensa lipsa capacitatii de productie in alte industrii la sfarstitul T2 din 2015, arata un raport al UniCredit Tiriac Bank. Mai multi factori au contribuit la rezultatele nesatisfacatoare: pierderea competitivitatii vs.egalii din regiune, ca urmare a aprecierii relative a monedei, BNR fiind reticent in a lasa leul sa se deprecieze in raport cu euro peste 4,50 lei. De asemenea, lipsa investitiilor mari, spre deosebire de Ungaria, Republica Ceha si Polonia, ca urmare a reducerii cheltuielilor guvernamentale pe investitii, in ultimii ani. Sectorul transporturilor a absorbit un dezamagitor procent de 58,8% din finantarea UE disponibila pana in iunie 2015, lasand Romania cu una dintre cele mai proaste infrastructuril la nivelul UE.
Productia industriala din Romania va ramane extrem de dependenta de cererea din Europa. In acelasi timp, rezultatele nesatisfacatoare comparativ cu Europa Centrala ar trebui sa devina o tema principala, pastrarea sectorului industrial pe crestere necesitand atragerea de noi investitii, se mai arata in raportul bancii.