Seful Complexului Energetic Oltenia: "Pretul energiei tot creste, desi costurile producatorilor sunt in scadere"
Pretul energiei la consumatori creste din ce in ce mai mult, desi costurile de productie au scazut in ultimii ani, ceea ce preprezinta o anomalie, a declarat, miercuri, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel.
"Este o anomalie ca la consumatori pretul a tot crescut, dar pretul de vanzare al producatorului a scazut. In ultimii 6-7 ani costurile au scazut", a afirmat Ciurel la ZF Power Summit, potrivit Mediafax.
El a adaugat ca in ultimii sase ani Complexul Energetic Oltenia a investit un miliard de euro in lucrari de mediu, cea mai mare parte a fondurilor provenind din credite bancare.
"Exista potential sa mai existam 10 ani ca sa putem plati bancile inapoi. Dar daca legislativ nu se iau masurile ca zona carbunelui sa fie predictibila pentru finantatori, va fi extrem de greu de supravietuit pe termen mediu si lung", a spus Ciurel.
Directorul Nuclearelectrica: "E obligatoriu ca pretul electricitatii sa creasca in perioada urmatoare"
Directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, afirma insa ca "este obligatoriu" ca pretul electricitatii sa creasca in perioada urmatoare, intrucat producatorii clasici de electricitate fac cu greu fata concurentei energiei regenerabile, aceasta fiind sustinuta de subventii.
"Este obligatoriu ca pretul energiei sa isi revina, dar nu stim cand. Cat timp energia regenerabila isi va permite sa vanda cu zero lei, este greu pentru noi ceilalti", a afirmat Lulache. Ea a adaugat Romania are nevoie de reactoarele nucleare 3 si 4 la centrala din Cernavoda, investitie evaluata la 6,4 miliarde de euro, avand in vedere ca peste zece ani unele unitati de productie vor fi inchise pentru ca sunt foarte vechi.
"Nu putem sa ne gandim la reactoarele 3 si 4 din perspectiva consumului de azi. Probabil le putem avea peste 10 ani. Intrebarea este cum va arata consumul peste 10 ani, cand cel mai probabil reactorul 1 va fi inchis pentru renovare. Conform datelor actuale, raspunsul este ca avem nevoie de reactoarele 3 si 4, plus ca se vor inchide unele unitati care sunt vechi", a spus aceasta.
Centrala nuclearelectrica din Cernavoda este operata de compania de stat Nuclearelectrica si asigura, cu cele doua reactoare functionale, circa 18% din consumul de energie la nivel national.
Complexul Energetic Oltenia a fost infiintat in 2012 prin fuziunea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia cu complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova. Compania are 13 grupuri energetice, care cumuleaza o capacitate instalata de 3.900 MW. Complexul energetic poate produce anual peste 34 milioane tone lignit din 15 perimetre miniere de suprafata si trei perimetre subterane. Statul detine, prin Departamentul pentru Energie, 77% din actiunile Complexului Energetic Oltenia, iar Fondul Proprietatea are o participatie de 21,5%.
CE Oltenia va fi listat la bursa, conform intelegerii cu FMI
Listarea Complexului Energetic Oltenia la bursa ar putea avea loc dupa termenul stabilit cu FMI, luna iunie, intrucat evaluarea rezervelor de carbune va dura cel putin pana la jumatatea anului, potrivit directorului general al companiei, Laurentiu Ciurel.
"Suntem in grafic cu tot ce priveste listarea la bursa. A fost o singura problema, anume ca brokerul ne-a cerut evaluarea rezervelor de carbune. Unele rezerve sunt secrete sau confidentiale. (...) Asta ar putea duce al prelungirea perioadei, sa nu ne mai listam in iunie", a declarat Ciurel la ZF Power Summit.
In perspectiva listarii la bursa, compania va fi reorganizata, astfel ca unii angajati isi vor pierde locurile de munca, iar o parte din active vor fi transferate. "Avem excedent de capacitate de productie miniera pe care nu avem unde sa il folosim, deci trebuie sa mergem undeva intr-o zona de comercializare a carbunelui. Am discutat cu Fondul Proprietatea, sper ca vom trata impreuna corect acest obiectiv, consecinta fiind o atractivitate mai mare a Complexului la privatizare. O sa scada numarul angajatilor prin transferul de active, vom debloca o parte din arieratele pe relatia cu alte societati", a declarat Gabriel Dumitrascu, seful directiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie.
Compania a fost infiintata in 2012 prin fuziunea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia cu complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova. Complexul Energetic Oltenia are 13 grupuri energetice, care cumuleaza o capacitate instalata de 3.900 MW. Complexul energetic poate produce anual peste 34 milioane tone lignit din 15 perimetre miniere de suprafata si trei perimetre subterane.
Statul detine, prin Departamentul pentru Energie, 77% din actiunile Complexului Energetic Oltenia, iar Fondul Proprietatea are o participatie de 21,5%. Acordul cu FMI prevede lansarea unor oferte publice initiale, la finele lunii iunie, pentru 15% din actiunile statului la Complexul Energetic Oltenia si Hidroelectrica. Listarea Hidroelectrica va fi insa amanata, cel mai probabil, intrucat compania a reintrat in insolventa, dupa o decizie adoptata marti de Curea de Apel Bucuresti.