"Am discutat posibilitatea ca societatea chineza sa investeasca aproape 40% din necesarul investitional pentru unitatile nucleare 3 si 4, in partea clasica a centralei, adica echipamente electrice, circuite, turbine, generator. A fost o discutie deosebit de importanta, mult mai importanta decat ma asteptam. Tonusul nostru fata de cele doua reactoare a crescut simtitor", a declarat Rodin Traicu, citat de Mediafax.

Proiectul, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau estimate sa inceapa in 2010. Din compania de proiect faceau parte Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian).  Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez au renuntat la sfarsitul anului 2010 la investitie, astfel ca Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns sa detina 86% din firma de proiect. 

In urma cu cateva saptamani, Guvernul anunta ca vrea sa recheme in proiect companiile CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez.  Iberdrola a declinat oferta, iar RWE a aratat ca este interesata de aceasta investitie, dar termenul solicitat de Romania este prea scurt pentru a lua o decizie.  

Un studiu comandat de Comisia Nationala de Prognoza si prezentat recent arata ca punerea in functiune a reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda este incerta inainte de anul 2020, din cauza neclaritatilor legate de capacitatea Romaniei de a finanta investitia si structura actionariatului.