"În conformitate cu normele şi standardele aplicabile industriei nucleare la nivel internaţional, ca rezultat al misiunilor de evaluare internaţionale independente, CNE Cernavodă este printre cele mai performante 5 centrale nucleare la nivel internaţional. Factorii care stau la baza acestor performanţe sunt investiţiile curente în securitate nucleară, programele exhaustive de mentenanţă pro-activă şi înalta specializare a personalului, SNN având unii dintre cei mai buni experţi în industria nucleară la nivel global", potrivit unui comunicat al companiei.

SN Nuclearelectrica SA sărbătoreşte luni 20 de ani de la înfiinţarea ca societate naţională, ca urmare a reorganizării fostei societăţi de stat RENEL, la data de 2 iulie 1998. SNN deţine două sucursale CNE Cernavodă, operatorul centralei nuclearoelectrice, FCN Piteşti, fabrica de combustibil nuclear, şi, din anul 2014, filiala Energonuclear, compania de proiect pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4.

Citește și: Giganții nucleari ai Europei. Unde se află România

Unitatea 1 a CNE Cernavodă a intrat în exploatare comercială în anul 1996, iar Unitatea 2 în anul 2007.

Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) a fost autorizată în anul 1994 de AECL (deţinătorul licenţei CANDU) şi Zircatec Precision Industries Inc. (Canada) ca producător de combustibil nuclear de tip CANDU 6. De la momentul autorizării şi până în prezent FCN Piteşti a dezvoltat o serie de procedee tehnologice noi care au fost preluate şi de alţi producători de fascicule de combustibil CANDU.

De la înfiinţarea SNN, din anul 1998, FCN Piteşti a produs o cantitate de 169.800 fascicule de combustibil. Pe durata de viaţă a unui fascicul de combustibil în reactor, în medie un an de zile, acesta produce o energie de 1.115 MWh. Aceeaşi energie se poate obţine arzând combustibili convenţionali astfel: 470.000 kg de combustibil convenţional cu o putere calorică de 7.000 kcal/kg sau 573.971 kg huilă cu o putere calorică de 5732 kcal/kg sau 405.172 Nm3 (metri cubi normali) de gaz natural cu o putere calorică de 8.120 kcal/Nm3.

SNN este în prezent cel mai mare dezvoltator naţional de proiecte energetice: retehnologizarea Unităţii 1 care va conduce la încă 30 de ani de operare în condiţii de securitate nucleară a acesteia la un cost al investiţiei la jumătate din cel pentru un reactor nuclear nou, precum şi proiectul Unităţilor 3 şi 4 a cărui producţie dincolo de orizontul anilor 2025, pe fondul politicilor energetice europene de decarbonizare şi disponibilităţii viitoare a capacităţilor interne, este parte a soluţiei de asigurare a stabilităţii sistemului energetic naţional, securităţii în aprovizionare şi îndeplinirii ţintelor de mediu simultan, se mai semnalează în comunicat.

"La 20 de ani de la înfiinţare, SNN este una dintre companiile româneşti cu rezultate remarcabile la nivel internaţional, fiind în prezent un reper de profesionalism şi nivel de securitate nucleară la nivel global. Sunt foarte mulţi factorii tehnici, de operare şi de management care conduc la obţinerea unui astfel de rezultat, iar eforturile zilnice direct proporţionale, dar la bază, indiferent de aria de specializare şi zona evaluată, rămâne expertul. Specialiştii sunt resursa esenţială a SNN, şi când spun specialiştii mă gândesc simultan atât la partea tehnică, cât şi la domeniile suport, interdependenţa celor două fiind majoră, iar rezultatul ţinând de coerenţa integrării acestor componente", a declarat Cosmin Ghiţă, director general SNN.