Cel mai mare producator rus de aur, controlat de miliardarul Mihail Prohorov, vinde activele pe care le detine in Romania unei firme din Kazahstan
Polyus Gold, cel mai mare producator de aur din Rusia, controlat de miliardarii Mihail Prohorov si Suleiman Kerimov, vinde activele din Romania, o uzina de tratare a aurului si trei licente de explorare in judetul Maramures, catre compania kazaha SAT & Company, pentru 20 milioane de dolari.
Mihail Prohorov s-a clasat pe locul al treilea la alegerile prezidentiale din Rusia, castigate in Luna martie de Vladimir Putin.
Activele Polyus in Romania sunt detinute prin firmele Romaltyn Mining si Romaltyn Exploration, controlate prin intermediul holdingului Romaltyn Limited, inregistrat in Insula Man.
Activele vor fi vandute catre un alt holding, inregistrat in Insulele Virgine, controlat de SAT & Company, se arata intr-un comunicat transmis vineri de Polyus. SAT & Company este un holding specializat in atragerea de finantare si dezvoltarea companiilor metalurgice si miniere.
Compania kazaha, listata la bursa de la Almati, este controlata de omul de afaceri Kenes Rakisev, ginerele primarului din Astana, Imangali Tasmagambetov, un apropiat al presedintelui Nursultan Nazarbaiev.
Tranzactia ar trebui sa fie finalizata in trimestrul al doilea al acestui an.
Romaltyn Mining detine la Baia Mare o uzina de tratare a minereului aurifer cu o capacitate anuala de 2,5 milioane tone, care insa nu este operationala. Romaltyn Exploration are trei licente de explorare in judetul Maramures.
Polyus Gold a avut in primul trimestru al acestui an vanzari de 587 milioane de dolari, in urcare cu 52% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului treut, datorita aprecierii cotatiilor aurului, dar si cresterii productiei.
Polyus are o valoare de piata de aproximativ 9,6 miliarde de dolari, potrivit datelor Reuters, si detine rezerve potentiale importante de aur in estul indepartat al Rusiei. Grupul a vandut in primul trimestru 345.000 de uncii de aur (aproximativ 10,7 tone), in crestere cu 24%, la un pret mediu de 1.702 dolari pe uncie, in urcare cu 23%.
Pe acelasi subiect: