Bulgaria ameninta Rusia in urma unui "atac neloial". Mesajul lui Borisov catre Putin
Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat ca majorarea la 1 miliard de euro a compensatiilor cerute de compania rusa Atomstroyexport, pentru anularea constructiei unei centrale nucleare la Belene, este un atac neloial. Prim-ministrul a avertizat ca Bulgaria si-ar putea inaspri pozitia fata de South Stream.
Atomstroyexport a urcat marti de la 58 de milioane de euro la 1 miliard de euro compensatiile pe care le cere Bulgariei pentru anularea, in acest an, a constructiei unei a doua centrale nucleare la Belene.
Cazul este judecat de Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris,informeaza Mediafax care citeaza Novinite
Borisov a reactionat cu furie fata de miscarea surprinzatoare a Atomstroyexport, afirmand ca "a mers prea departe".
"O companie si-a permis, fara sa ne informeze, sa ceara 1 miliard de euro. Sper ca presedintele Vladimir Putin nu a fost informat de aceasta cerere. Daca a stiut acest lucru, intalnirea din 9 noiembrie din Bulgaria nu va fi agreabila. Atunci urmeaza sa semnam contractul pentru South Stream", a spus Boiko Borisov.
Proiectul South Stream vizeaza asigurarea exporturilor de gaze rusesti catre Europa ocolind Ucraina. Gazoductul ar trebui sa transporte anual 63 miliarde metri cubi de gaze, incepand din 2015. Suma ceruta de Atomstroyexport include valoarea lucrarilor deja efectuate pentru proiect, pierderile materiale si altele. Totalul despagubirilor se ridica la cel putin un miliard de euro, a anuntat compania din Rusia.
Atomstroyexport a declansat, in iulie 2011, la Curtea Internationala de Arbitrj a Camerei de Comert de la Paris, o actiune impotriva companiei bulgare de stat NEK pentru plati restante de 58 de milioane de euro. Borisov, a anuntat in martie ca Bulgaria renunta la planul de a construi la Belene o centrala nucleara cu o capacitate de 2.000 de MW. In schimb, guvernul vrea sa continue constructia unui reactor de 1.000 de MW, dintre cele doua intentionate pentru Belene, dar sa-l instaleze la centrala nucleara de la Kozlodui. Costurile finale ale proiectului Belene au fost estimate de Bulgaria la circa 10 miliarde de euro, din cauza dobanzilor la imprumuturile necesare pentru finantare.