"Deocamdata, Romania se considera indreptatita sa fie compensata pentru abandonarea proiectului Nabucco. Tineti cont ca Romania, in sustinerea ei pentru proiectul european, nu s-a asezat intre South Stream si Nabucco, a spus pur si simplu Nabucco", a afirmat Traian Basescu, adaugand ca acest proiect a fost asumat de tara noastra pentru ca raspundea obiectivului UE de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale, transmite Mediafax.

Seful statului a apreciat ca South Stream "nu este decat o consolidare a hegemoniei Gazprom", mentionand ca nu il deranjeaza sa se faca acest gazoduct, insa el nu raspunde obiectivului european. 

Traian Basescu le-a cerut ambasadorilor romani in capitalele UE, la intalnirea de la Palatul Cotroceni, sa explice si sa sustina aceasta compensare pentru Romania, deoarece a fost singurul stat care nu a oscilat intre optiunile pentru Nabucco si South Stream, cum au facut vecinii. 

Seful statului s-a referit la programul "Connecting Europe" gestionat de Comisia Europeana prin care se aloca fonduri pentru proiecte de modernizare a cailor ferate, a drumurilor nationale si infrastructurii pentru conexiunea Internet.  De asemenea, presedintele a aratat ca toate declaratiile oficiale din prezent spun ca Nabucco nu a fost abandonat si ca o ramura a gazoductului TAP va trece pe traseul Nabucco, insa el nu crede ca acest lucru se va intampla mai devreme de 10 ani.