Fitch: Selectarea Nabucco pentru gazele azere ar fi condus la scaderea preturilor
Decizia consortiului Sah Deniz II de a exporta gaze catre Europa prin conducta TAP nu va pune presiune pentru scaderea preturilor la gaze de pe continent, in timp ce selectarea variantei Nabucco, prin Europa de Est, ar fi putut conduce la reducerea preturilor, considera agentia de rating Fitch.
Astfel, capacitatea mai ridicata a Nabucco, dar si calitatea de a deservi tari care depind aproape in exclusivitate de gazele rusesti, ar fi condus la un impact modest asupra preturilor in cazul in care conducta la care este partener si Romania ar fi castigat cursa pentru gazele azere, se arata intr-un comunicat transmis vineri de Fitch.
Consortiul Sah Deniz II va exporta catre Europa, prin TAP, 10 miliarde metri cubi de gaze pe an, reprezentand aproximativ 2% din consumul de gaze al Europei, insuficient pentru a afecta preturile din regiune.
Conducta tranziteaza Grecia, Albania si Marea Adriatica, avand ca destinatie finala un terminal din sudul Italiei.
Italia este deja bine aprovizionata cu gaze din mai multe surse, printre care Rusia, Algeria si Libia. Astfel, dispune de infrastructura necesara pentru a facilita distributia gazelor azere catre alte tari din Europa, insa nu va avea vreun beneficiu semnificativ la nivel local prin diversificarea surselor de aprovizionare.
"Alternativa respinsa, cunoscuta drept Nabucco Vest, ar fi avut capacitatea de a transporta pana la 23 miliarde metri cubi de gaze catre Europa in fiecare an, cu potentiala includere de gaze din Romania. Aceasta ar fi avut un potential mai ridicat de a afecta preturile, insa impactul ar fi fost limitat dupa ce capacitatea Nabucco a fost redusa semnificativ fata de nivelul propus initial, de 31 miliarde metri cubi", noteaza Fitch.
Totodata, securitatea energetica a tarilor de tranzit, respectiv Bulgaria, Romania si Ungaria, ar fi fost imbunatatita semnificativ de succesul Nabucco la Sah Deniz, cele trei tari fiind partial dependente de gazele rusesti.
Totusi, exista si alte posibilitati de a determina reducerea preturilor, inclusiv prin propagarea impactului dezvoltarii rapide a industriei gazelor de sist in Statele Unite, ascensiunea surselor alternative de energie si perspectivele slabe de crestere economica din Europa.
Decizia consortiului Sah Deniz are un efect usor pozitiv asupra ratingului de credit al grupului rus Gazprom, deoarece Nabucco Vest ar fi intrat in competitie cu gazoductul rusesc South Stream, aflat in constructie din decembrie 2012, care va traversa Marea Neagra si va avea o capacitate de 63 miliarde metri cubi pe an.
Selectarea TAP are un impact negativ pentru OMV, liderul consortiului Nabucco, insa efectul este limitat deoarece afacerile cu gaze genereaza numai o mica parte din profitul companiei.
Planurile pentru Nabucco Vest nu au fost abandonate, deoarece conducta ar putea fi regandita astfel incat sa transporte gaze din Marea Neagra catre Europa. Volumul rezervelor din Marea Neagra este insa incert si ar putea fi insuficient pentru a justifica realizarea proiectului, astfel incat companiile de gaze implicate ar putea cauta modalitati alternative de a monetiza gazul pe plan local.