Ai nevoie de angajati doar in perioada de iarna? De ce nu apelezi la salariatii temporari?
Cei mai mari exportatori din Romania, care fac tot mai greu comenzilor in crestere, au ajuns in unele cazuri sa aiba mai multi muncitori inchiriati decat angajati proprii. La fel se intampla si in domeniile cu varf de activitate in aceasta perioada, cum ar fi comertul. Angajatorii prefera sa ia angajati temporari de la firmele de recrutare, pentru ca daca afacerile merg mai slab, nu e nevoie sa faca concedieri, ci renunta la contractele angajatilor temporari.
Unul dintre angajatii temporari este Daniela Vilceanu. Studenta in anul 3, ea lucreaza din doua in doua zile la un magazin de cadouri si decoratiuni interioare din Timisoara. Postul ei si al altor colegi este insa temporar.
"Avem practic cu 50% mai multi angajati in aceasta perioada pentru ca si fluxul clientilor este dublu cel putin decat in restul anului", arata Bogdan Nitu, managerul unui magazin de decoratiuni interioare.
Si Mihaela Stoian este la facultate, dar nu isi permite sa stea pe banii parintilor. Asa ca este deja la o a doua slujba de ocazie - este asistent marketing.
Domeniile cu cei mai multi angajati temporari
Cele mai multe posturi de termen scurt sunt in domeniile in care au crescut exporturile: industria auto si electronica. Nokia si Celestica au mai multi angajati temporari decat permanenti.
"In jur de o treime din angajatorii din Romania folosesc munca temporara. 2010 fata de 2009 a crescut, pot sa spun, exponential", arata Eliza Nechifor, director de marketing in cadrul Manpower Romania.
Cum te poti angaja pe perioada determinata?
In prima faza oamenii sunt salariatii firmei de recrutare, care ii trimite apoi la angajatorul final, unde primesc de regula o scurta instruire.
"O perioda de training nu dureaza mai mult de o saptamana, maximum doua saptamani, activitatile pe care le fac temporarii fiind destul de primare, adica nu sunt lucruri foarte complexe", explica Florin Godean, director de vanzari in cadrul Adecco Romania.
In prezent se estimeaza ca 50.000 de romani au joburi de cateva luni. "Numarul de angajati temporari ar putea creste de anul viitor daca proiectul de modificare a Codului Muncii va fi aprobat", arata Adelina Mihai, redactor Ziarul Financiar
Care este insa statutul acestuia? "Daca vorbim despre statutul angajatului, atunci el este angajatul companiei care il recruteaza, care are statut de agent de munca temporara, si lucreaza la clientul acestei companii", arata Eliza Nechifor, director de marketing in cadrul Manpower Romania.