Marile companii aflate inca in mainile romanilor dau de lucru anual la aproape 90.000 de oameni, ceea ce reprezinta 3% din efectivul salarial existent in mediul privat, scrie Ziarul Financiar in editia de joi.

Primii trei


Zoltan Teszari
, actionarul grupului telecom RCS&RDS, Ioan Niculae, proprietarul Interagro, si Cezar Rapotan de la Arabesque Galati controleaza primele trei companii cu capital majoritar romanesc din economia locala.


Cei trei au ajuns anul trecut la o cifra de afaceri cumulata de 4 miliarde de lei (sub un miliard de euro), astfel ca pragul de business de un miliard de euro cu o singura companie nu a fost atins de niciun business controlat de romani.

25 de companii pe 15 piete


Ion Tiriac si Ioan Niculae, care spun ca ruleaza anual in Romania afaceri in jurul a un miliard de euro, au pe cea mai mare firma din grup afaceri de putin peste 100 mil. euro, respectiv 300 mil. euro, arata datele ZF.


Niculae, spre exemplu, controleaza peste 25 de companii in 15 piete in industria chimica, in cea alimentara, agricultura sau turism si are 9.000 de angajati.

Sase mari companii in insolventa

In ultimul an sase din cele mai mari 100 de companii au intrat in insolventa, situatie care arata dificultatile cu care se confrunta capitalul local an actualul context economic.

Spre exemplu, aproape 5.000 de oameni sunt afectati de intrarea in incapacitate de plata a celor trei companii controlate de Cristian Burci (Astra Vagoane Arad, Romvag si Meva), care nu mai au comenzi si se confruntă cu lipsa de lichiditate.

Afaceri de 240 de miliarde de euro

Cifra de afaceri a tuturor companiilor din Romania s-a ridicat anul trecut la 1.012 miliarde de lei (240 miliarde de euro), fata de 1.085 miliarde de lei (294 mld. euro) in 2008, dupa cum arata datele trimise ieri de catre Registrul Comertului.