Evolutia a fost determinata de scǎderea vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (de 28,1% ca serie bruta), vanzarilor de produse nealimentare (cu 22,1%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-19,1%).

Ca serie ajustata vanzarile de produse nealimentare au urcat cu 2,9%, vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun cu 1,9%, iar comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule a avansat cu 0,2%.

Fata de ianuarie 2013 cifra de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a fost mai mare cu 5,9% ca serie bruta si cu 5% ajustat.

Preturile productiei industriale au stagnat in luna ianuarie

Preturile productiei industriale din Romania au stagnat in ianuarie fata de ultima luna a anului trecut, pe piata interna inregistrandu-se o scadere de 0,1%, iar pe cea externa un avans de 0,3%, potrivit datelor anuntate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Indicatorul analizat a inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare, cu 0,9%, industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 0,5%, si industria bunurilor de uz curent, cu 0,3%. Scaderi de preturi s-au constatat la produsele energetice (cu 1%) si industria bunurilor de capital (0,1%).

"Fata de luna ianuarie 2013, preturile productiei industriale au fost mai mici cu 1,1%, cu 0,1 puncte procentuale sub cresterea inregistrata pe piata interna si cu 0,2 puncte procentuale peste evolutia inregistrata pe piata externa", arata INS, intr-un comunicat.

Preturile productiei industriale au crescut, comparativ cu prima luna a anului anterior, in industria bunurile de folosinta indelungata, cu 1,7%, si industria bunurile de uz curent, cu 1,3%.

Scaderi de preturi s-au inregistrat la produsele energetice (2,9%), in industria bunurilor intermediare (1,6%) si ce a bunurilor de capital (0,6%).