Potrivit firmei de cercetare IDC, citata de Business Insider, acestea sunt principalele activitati din IT care vor genera miliarde de dolari anul viitor:

1. Oamenii si companiile vor cheltui 2,1 trilioane de dolari pe tehnologie

Cheltuielile din IT vor creste anul viitor cu 5%, ajungand la 2,1 trilioane de dolari, conform IDC. Cei mai multi bani se vor duce pe smartphone-uri si tablete, o piata ce este de asteptat sa creasca cu 15%, fata de 2013. Firmele vor investi masiv in servere noi, spatii de stocare, retele de comunicatii, software si servicii. Singurele produse care vor iesi in pierdere sunt calculatoarele de birou, vanzarile de PC-uri urmand sa scada cu 6%.

2. Cele mai multe investitii in tehnologie vor fi facute de tarile din blocul BRIC

Investitii majore in IT sunt asteptate anul viitor in principal din zona tarilor emergente. Potrivit analistilor, natiunile din blocul BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) isi vor mari cheltuielile de anul viitor cu pana la 13% in acest domeniu. Vin insa tare din urma si restul tarilor din Asia, America Latina, Orientul Mijlociu si Africa.

3. Companiile nu se mai sfiesc sa bage bani in cloud

Daca pana acum sistemul de stocare din cloud era privit cu neincredere de majoritatea firmelor, 2014 ar putea schimba acest lucru. IDC prognozeaza cheltuieli de o suta de miliarde de dolari anul viitor, cu 25% mai mult decat in 2013. Banii se vor duce pe serverele pe care companiile vor fi nevoite sa le cumpere ca sa tina pasul cu cererea in crestere.

4. Razboiul pentru cloud se va da intre Amazon si Google

Tot la capitolul cloud, Amazon si Google, unii dintre cei mai importanti jucatori din industrie, sunt asteptati sa lanseze o multitudine de servicii pentru dezvoltatori si companii, specifice cloudului
.
5. Device-urile mobile vor fi la putere

Suprematia a tot ceea ce inseamna sisteme portabile a inceput in urma cu cativa ani si nu are niciun motiv sa se opreasca in 2014. Conform IDC, vanzarile de tablete vor creste cu 18%, iar cele de telefoane inteligente cu 12%. Avand in vedere ca exista deja o piata formata, este de asteptat ca pana la sfarsitul acestui an smartphone-urile si tabletele care costa mai putin de 350 de dolari sa genereze deja venituri de peste 420 de miliarde. Apple si Samsung au toate sansele sa ramana si la anul in topul preferintelor, iar Androidul s-ar putea apropia si mai mult de iOS, ca valoare generata.

6. Retelele sociale vor fi si mai bine integrate

Sunt folosite deja de majoritatea companiilor mari, insa in 2014 acestea au de gand sa puna si mai tare la lucru retelele de socializare, pentru a profita de pe urma popularitatii lor. Diferenta ar putea veni insa din faptul ca firmele nu se vor mai grabi sa acorde bani acestor retele, ci, mai degraba, se vor bucura de serviciile lor, primindu-le la pachet, gratuit, odata cu alte aplicatii cumparate. Se prognozeaza ca, pana la mijlocul lui 2015, practic orice software dedicat companiilor sa vina la pachet cu cel putin un serviciu specific retelelor sociale.

7. Inovatiile vor fi tot mai mult finantate prin crowdfunding

In ultimii doi ani am asistat la o adevarata avalansa de afaceri pornite din fonduri stranse prin programele si platformele de finantare existente in online. In 2014, start-up-urile vor continua sa ia fiinta gratie acestor forme de sustinere. Marile firme, precum Amazon, Microsoft sau IBM ar putea sa intre si ele in aceasta hora, sub forma de investitori.