Eficientizarea Sanatatii. Strategia prin care spitalele vor avea costuri mai mici, iar medicii de familie, mai mult de lucru
Oficialii din Sanatate vor sa scape de inghesuiala din saloanele de spital si sa-i trimita pe romanii care nu au neaparat nevoie de internare in ambulatoriu. Asta, pentru ca aproape jumatate dintre pacienti se interneaza doar pentru analize, care pot fi facute si in policlinici. In felul acesta, spitalele vor avea costuri mai mici, iar medicii de familie, mai mult de lucru.
Potrivit statisticilor oficiale, 40% dintre cazurile internate in spital ar putea fi tratate in ambulatoriul de specialitate, iar saloanele sunt pline pana la refuz. Tocmai de aceea, pentru a evita astfel de situatii, medicii de familie vor avea rolul unui filtru al pacientilor.
Printre sarcinile noi atribuite medicilor de familie se numara monitorizarea mai multor boli: diabet de tip 2, bronhopneopatie, astm bronsic, depresie minora si depistarea hepatitei.
"Putem face cu o conditie majora. Daca se elimina din programul activitatii noastre o buna parte din birocratie", spune Rodica Tanasescu, medic de familie.
Pentru fiecare boala acuta, noua bolnavii vor avea dreptul la o consultatie de maximum 20 de minute in care li se va pune un diagnostic. Cei cu suferinte cronice stabile vor fi consultati o data la trei luni.