Nicolaescu, despre coplata: "Nu a produs efectul estimat". Programele nationale de sanatate, valabile de la 1 august
Eugen Nicolaescu. Sursa: Mediafax Foto
UPDATE: Pachetul de servicii medicale de baza va intra in vigoare la 1 aprilie, programele nationale de sanatate, la 1 august, iar pachetul minimal, la 1 ianuarie 2015, a anuntat, joi, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la o dezbatere privind asigurarile de sanatate.
"Introducerea pachetului de baza va face ordine in sistem usor, usor. Tot mai multe servicii se vor transfera spre ambulatoriul de specialitate, mai ales cel al spitalelor publice, unde fie lipseste, fie nu este utilizat pentru ca nimeni nu doreste acest lucru. Pachetul asaza o serie de servicii medicale, de unde nu trebuie si unde se dau bani multi, in servicii care se acorda cum trebuie, cu eficienta. Astfel, vom avea mai putini bani deturnati si mai multi bani cheltuiti chibzuit", a declarat ministrul Sanatatii, joi, la o dezbatere privind asigurarile de sanatate.
Cu acelasi prilej, ministrul Sanatatii a spus ca primul oponent al reformei este sistemul, de aceea trebuie sa se inteleaga faptul ca medicii din spital nu vor fi scosi din sistem.
"Exista voci ca am scoate oamenii din spitale. Acest lucru il sustin numai oamenii care nu vor binele sistemului, acest lucru il fac ageamiii si am proprietatea termenilor. Stiu ce vorbesc. Suntem intr-un moment de cumpana, in care vrem sa schimbam aceasta tara. Nu o putem schimba decat cu oameni cinstiti si sinceri, cu oameni corecti, care vor sa faca ceva pentru acest popor", a mai spus ministrul.
In acest context, a subliniat Nicolaescu, lunile februarie si martie sunt "hotaratoare" pentru elaborarea normelor, in vederea lansarii pachetului de servicii de baza.
"Sunt norme tehnice care sa elimine desincronizarile si interpretarile eronate. Vor urma doua luni de foc pentru Ministerul Sanatatii, iar daca va fi nevoie, vom face videoconferinte in fiecare zi pentru a explica pachetul de baza, pagina cu pagina", a mai spus ministrul Sanatatii.
Potrivit lui Nicolaescu, economiile care se vor face prin implementarea pachetului de baza vor ramane in sistem, reprezentand surse suplimentare de finantare a acestuia.
"Nimeni nu viseaza cu ochii deschisi ca de la 1 aprilie se va intampla o minune, dar vreau sa dezvoltam ambulatoriile de specialitate de la spitalele publice, pentru a micsora serviciile medicale din spitale. Prin acest pachet de baza, incercam sa-i convingem pe medici sa acorde mai multe servicii in ambulatorul de specialitate", a mai spus ministrul.
Cu acelasi prilej, ministrul a vorbit si despre pachetul suplimentar de servicii. "Odata ce pachetul de baza este gata, putem vorbi de asigurari private. Vrem sa construim un draft de pachet de servicii suplimentare pana in vara, mai ales ca, in discutia cu reprezentantii Bancii Mondiale, acestia si-au exprimat dorinta de a ne pune la dispozitie expertiza lor, astfel incat pana in septembrie sa avem toate draft-urile gata, iar cu acesta sa incheiem reforma din Romania", a spus Nicolaescu.
In opinia ministrului, pentru asigurari private este nevoie de "o discutie transparenta", din care autoritatile sa deduca "ce este mai bine pentru sistem".
"Ne intrebam daca este bine sa avem asigurari suplimentare obligatorii sau sa avem asigurari private facultative. In cazul asigurarii private suplimentare obligatorii, sa vedem daca pot avea o parte de deductibilitate din impozitul pe venit sau pe profit. Totodata, as propune asiguratorilor un studiu privind impactul impelmentrarii acestora si apoi, impreuna cu politicul si cu Banca Mondiala, sa elaboram si acest pachet", a mai spus Nicolaescu.
Coplata "nu a produs efectul estimat"
Ministrul Sanatatii este de parere ca introducerea coplatii nu a produs efectul estimat, fiind incasati din toate spitalele, la nivel national, doar 5,2 milioane de lei, platiti de pacienti, la externare.
"Cred ca nu a produs efectul pe care l-am estimat. Vom face si celelalte analize. In acest moment, nu cred ca a produs efectul scontat, insa, dupa ce vom vedea daca s-a redus numarul de internari, vom lua o decizie", a aratat demnitarul, joi, la o dezbatere privind asigurarile de sanatate.
Nicolaescu a precizat ca analiza privind suma totala din coplata, numarul zilelor de spitalizare si cel al numarul de pacienti de la care au fost incasati banii va fi facuta in urmatoarele doua-trei zile. "Vom analiza luand in calcul toate aspectele", a adaugat ministrul Sanatatii, noteaza Mediafax.
Coplata la externare, introdusa la 1 aprilie 2013, este stabilita de fiecare spital in parte, la o suma intre 5 si 10 lei. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, spunea, in aprilie 2013, ca spera ca "aceasta coplata modesta" sa fie inteleasa in scopul descurajarii internarilor fictive, care consuma bani "fara niciun fel de ratiune medicala, ci mercantila".
Mai multe despre:
#Eugen Nicolaescu#coplata
Pe acelasi subiect: