CE recunoaste contributia romanilor in Europa: Romanii si bulgarii au ajutat la cresterea economica a Germaniei
Romanii si bulgarii au o contributie puternica la cresterea economica a Germaniei, iar ridicarea restrictiilor de la 1 ianuarie 2014 nu reprezinta un pericol, a declarat Laszlo Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.
Ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari la 1 ianuarie 2014 nu reprezinta "niciun pericol" pentru Germania, a precizat Laszlo Andor, intr-un interviu publicat in Der Spiegel si preluat de Mediafax.
"Dimpotriva, economia Germaniei este in crestere, exista multe locuri de munca neocupate si aici vin in special tinerii. De aceea vad numai avantaje pentru ambele parti", a declarat oficialul european.
Marea majoritate a romanilor si bulgarilor aflati in Germania "muncesc, au o contributie importanta la cresterea (economica) a Germaniei, platesc taxe si bani catre sistemul de asigurari sociale", a precizat Andor. "Iar sumele platite (n.r. - romanilor si bulgarilor) de la asigurarile sociale sunt mult mai mici in comparatie" cu contributiile lor, a mai spus comisarul pentru ocuparea fortei de munca.
Totodata, Laszlo Andor a respins afirmatiile ministrului german de interne, Hans-Peter Friedrich, potrivit caruia "cine vine in Germania pentru a incasa ajutoare sociale trebuie trimis inapoi".
"Nu este treaba ministrului de Interne sa fie preocupat de astfel de probleme. De ele se ocupa ministrul Muncii. Si daca romanii si bulgarii nu gasesc un loc de munca in Germania si apeleaza la ajutoarele sociale, ei au dreptul sa stea doar trei luni. Este o regula europeana, nu trebuie sa existe avertismente in acest sens", a subliniat Andor.
Referitor la temerile unor primari germani privind pericolul unor probleme sociale din cauza noilor veniti si a lipsei de fonduri, comisarul pentru ocuparea fortei de munca a facut apel la solidaritate.
"Fac apel la solidaritate in Germania. Orasele, aflate sub presiune, trebuie sa fie sprijinite (...) Si Bruxelles poate ajuta. Avem multe fonduri structurale", a punctat oficialul european.
Intrebat cati romani si bulgari ar putea veni in Germania anul viitor, comisarul Andor a estimat ca numarul lor s-ar ridica la aproximativ 72.000, cu 1.000 mai mult decat in 2012.
Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franta, Malta si Marea Britanie impun inca restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari. In decembrie 2012, Comisia Europeana si-a dat acordul ca Spania sa reintroduca restrictiile pentru muncitorii romani, din cauza crizei economice si financiare. Restrictiile vor fi ridicate in toate statele membre UE de la 1 ianuarie 2014.
Pe acelasi subiect: