Jamie Oliver: "Daca n-am avea imigranti in Marea Britanie, as inchide maine toate restaurantele"
Jamie Oliver, alaturi de echipa sa de bucatari, in Melbourne, Australia. Sursa foto: Mediafax
Britanicul Jamie Oliver, declarat de revista Forbes drept cel mai bogat bucatar din lume in 2012, cu o avere estimata la 150 milioane de lire sterline, a declarat, intr-un interviu acordat unei reviste britanice, preluat de Huffington Post, ca restaurantele ii merg bine datorita angajatilor, cei mai multi dintre ei imigranti.
„Daca Marea Britanie n-ar avea imigranti, as inchide maine toate restaurantele. Englezii, de fel, sunt lenesi, nu ma pot baza pe ei”, a precizat bucatarul Jamie Oliver, scrie Huffington Post.
Oliver a adresat vorbe grele lucratorilor britanici, numindu-i, in special pe cei tineri, “lenesi”, noteaza si cotidianul Daily Mail.
Cu o avere estimata de Forbes la 150 milioane de lire sterline, Oliver a angajat peste 350 de bucatari in restaurantele sale din Regatul Unit si nu numai. Celebrul chef, care la 13 ani a invatat sa gateasca in bucataria pub-ului tatalui sau din Essex, si-a aratat frustrarea cu privire la slaba pregatire in domeniu a conationalilor sai, spunand ca nu poate obtine rezultate bune lucrand cu britanici pe care trebuie sa-i supravegheze sa munceasca, motiv pentru care prefera imigrantii, “mult mai muncitori”.
“Cand aveam 20 de ani lucram, in medie, undeva intre 80 si 100 de ore pe saptamana. Astazi, Uniunea Europeana a reglementat piata muncii la 48 de ore, ceea ce inseamna jumatate din cat era obisnuit sa muncesc. Iar ei (tinerii de azi) se plang ca lucreaza mult!”, a exclamat bucatarul, potrivit Daily Mail.
“Tinerii britanici de azi sunt ceva de speriat. N-am crezut ca pot vedea asa ceva. M-au sunat mamele unora de 23 de ani si mi-au spus: <<Fiul meu este prea obosit, munceste prea mult>>. Va bateti joc de mine?”, a adaugat Oliver, recunoscand, in acelasi timp, ca multa vreme a fost dependent de munca, fiind obisnuit sa munceasca de mic.
Declarat in 2012 “cel mai bogat chef din lume”, Jamie a avut numai cuvinte de lauda la adresa imigrantilor europeni, catalogandu-i drept “harnici”, “responsabili”, “de incredere”. “Nu ne place sa vorbim despre imigranti, suntem nationalisti. Cei cu experienta se plang mereu de tineri. Este adevarat ca cei tineri se pot adapta mai bine diverselor situatii, dar nu si sa lucreze multe ore in bucatarie”, puncteaza el.
Cine e Jamie Oliver
Tata a patru copii, Oliver conduce in UK peste 30 de restaurante italiene, lansate in regim de franciza si peste granitele Regatului. A ajuns de 30 de ori in topuri cu 15 dintre cartile sale de bucate. Una dintre ele, intitulata "30-Minute Meals", s-a vandut in peste un milion de exemplare. Potrivit publicatiei The Daily Star, Oliver intentioneaza sa isi construiasca un imperiu culinar si in Statele Unite.
Show-ul sau de televiziune, produs de propria companie de productie, e difuzat in peste 40 de tari. In 2002, a deschis restaurantul Fifteen in Londra si fundatia de caritate asociata, The Fifteen Foundation, care continua sa instruiasca persoane tinere dezavantajate pentru a deveni bucatari-sef.
In 2005, Jamie a condus o campanie de imbunatatire a calitatii meselor din scolile englezesti si, prin campania ”Feed me better” („Hraneste-ma mai bine”), a dus la schimbarea substantiala a politicii guvernamentale cu privire la hrana din scoli, la marirea fondurilor si la introducerea de meniuri noi, nutritive, in fiecare scoala.
In prezent, scrie pentru diferite publicatii din Regatul Unit si din lume. Oliver traieste la Londra si in Essex, impreuna cu sotia sa, Jools, si cu cei patru copii.
Pe acelasi subiect: