Vicepremier: Pilonul II de pensii trebuie să fie opțional. Guvernul să explice care sunt avantajele și dezavantajele
Pensii private, investitii, afaceri
Vicepremierul Paul Stănescu consideră că Pilonul II de pensii trebuie să fie opţional, iar Guvernul trebuie să explice care sunt avantajele acestui fond, dacă pensiile sunt mai mari sau mai mici în urma contribuţiei la acesta.
Stănescu a reafirmat că nu a existat nicio discuţie în PSD despre suspendarea Pilonului II de pensii.
"Nicio discuţie în PSD, cel puţin, nu ştiu în coaliţie, nu a fost despre desfiinţarea Pilonului II de pensii. Discuţia a plecat de la o comunicare nefericită, de la Comisia de Prognoză - de aici a plecat tot. N-a fost o discuţie în PSD despre desfiinţarea Pilonului II de pensii. Guvernul trebuie să explice care e avantajul şi dezavantajul şi să fie opţional Pilonul II de pensii din punctul meu de vedere. Eu, ca cetăţean român, să ştiu exact ce se întâmplă, cum este - dacă sunt în Pilonul I şi Pilonul II de pensii - care e pensia mea şi nu trebuie să fie forţat cineva să fie în Pilonul II de pensii, aşa cum s-a făcut acum 10 ani. (...) Decizia nu o ia PSD singur, sigur că vom discuta cu ALDE", a declarat Stănescu, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, "lucrurile merg bine", în condiţiile în care contribuţia de la bugetul de stat la bugetul de pensii a scăzut.
"Niciodată nu s-a luat în calcul suspendarea Pilonului II de pensii. Niciodată nu s-a luat în calcul aşa ceva, a fost doar o propunere a Comisiei de prognoză. Guvernul trebuie să ne explice foarte bine ce înseamnă Pilonul II. (...) Eu aş vrea să ştiu dacă la Pilonul II pensia mea va fi mai mare sau mai mică - să-mi explice Guvernul. Şi probabil că doamna Olguţa Vasilescu, în următoarea perioadă de timp, va ieşi ca să explice acest lucru ca să ştiu dacă la Pilonul II de pensii am o pensie mai mare sau mai mică. Trebuie să fie opţional acest lucru", a subliniat Stănescu.
Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, marţi, Guvernului şi PSD să precizeze "clar, răspicat, cu argumente" ce au de gând cu Pilonul II de pensii şi dacă mai există bani pentru bani şi salarii până la finalul anului.
"Ei trebuie să ne dea un răspuns. În acest sens, cred că Guvernul şi PSD trebuie să răspundă public, clar, documentat la două întrebări: Ce aveţi de gând cu Pilonul II de pensii? Clar, răspicat, cu argumente, iar întrebarea a doua pentru Guvern este următoarea: Mai aveţi bani pentru pensii şi salarii până la sfârşitul anului?", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Un document publicat pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul în 28 aprilie anunţă existenţa unui proiect de lege potrivit căruia contribuţiile la Pilonul II ar urma să fie suspendate în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018.
Duminică seară, într-o emisiune televizată, Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a arătat că aceasta a fost o propunere a CNP (Comisia Naţională de Strategie şi prognoză, n.r.), cu care Guvernul nu este de acord.
Reacţia mediului de afaceri nu a întârziat însă, mai multe organizaţii importante din mediul de afaceri solicitând, tot duminică, menţinerea legislaţiei şi arhitecturii actuale a Pilonului II de pensii, fără alte modificări, într-un document intitulat "Apel pentru păstrarea arhitecturii sistemului de pensii private din România".
Luni dimineaţă, organizaţia Romanian Business Leaders (RBL) a cerut, la rândul său, creşterea la 6% a contribuţiilor pe Pilonul II arătând că 7 milioane de angajaţi români au astăzi cu 12,9% mai puţini bani în conturile lor de pensii din cauza nerespectării calendarului de majorare a contribuţiilor.
Preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), Ion Ghizdeanu, a precizat că informaţiile legate de suspendarea plăţilor la Pilonul II de pensii au fost doar scenarii de discuţii publicate din greşeală.
"Noi facem tot felul de evaluări, scenarii, analize interne. De aici, cineva, eu fiind plecat în SUA, auzind că se discută astfel de scenarii, a trecut acolo. Deci tot rândul este o analiză internă, nu avem nici măcar un proiect cu aşa ceva. Au fost (informaţii extrase - n.r.) din scenarii şi s-a trecut eronat acel rând cu pilonul II. Şi, ca să fie şi mai clar, nu era nici vorbă de suspendare. A fost o eroare pe care ne-o asumăm şi vom vedea cine a introdus-o şi ne-o asumăm că s-a introdus. Mai sunt vreo două erori acolo, introduse tot din scenarii, analize şi evaluări. Întregul post legat de Pilonul II este o eroare", a explicat Ghizdeanu.
Ministrul Finanțelelor, Eugen Teodorovici, a confirmat, marți, că Guvernul face o evaluare a Pilonului II de pensii pentru a analiza costurile pe care le generează acest sistem.
De cealaltă parte, senatorul PNL Florin Cîțu anticipează că este o chestiune de timp până când Guvernul va desființa Pilonul II de pensii și spune că Executivul intenționează, de asemenea, să reintroducă o contribuție pentru angajatori.
Pe acelasi subiect: