Iohannis îi somează pe guvernanți să clarifice ce intenții au în legătură cu Pilonul II: “Nu este vorba de nişte bani care sunt ai statului, sunt banii oamenilor şi nu poţi să te joci”
Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că îi somează pe guvernanţi să clarifice o dată pentru totdeauna care este intenţia lor legată de Pilonul II de pensii, având în vedere "ping-pongul de declaraţii" făcute pe acest subiect.
"Am observat, recunosc, cu multă îngrijorare ce se întâmplă şi nu numai de acum. (...) A fost parcă chiar la învestirea nu ştiu cărui guvern PSD, că au fost multe, cred că Guvernul Tudose, când exact înainte de depunerea jurământului, în cadrul audierilor în Parlament cineva făcuse afirmaţia că se desfiinţează Pilonul II. Iată că de atunci a apărut un ping-pong de declaraţii, ba se desfiinţează, ba nu se desfiinţează, ba se naţionalizează, ba nu se naţionalizează, ba se suspendă, ba nu se suspendă. Este foarte, foarte îngrijorător, această abordare este, deja, la limita unei guvernări diletante, foarte toxice şi îi somez pe guvernanţi să-şi revină, să clarifice odată pentru totdeauna care este intenţia lor legală de Pilonul II, fiindcă aici nu este vorba de nişte bani care sunt ai statului sau bani publici, sunt bani privaţi, sunt banii oamenilor care contribuie la Pilonul II şi nu poţi să te joci cu aşa ceva. Pe de altă parte, aici avem de-a face cu o chestiune care trebuie clarificată şi planificată pe termen lung. Nu plăteşte nimeni o contribuţie la pensie ca să primească banii a doua zi şi riscul cel mai mare pe care îl văd aici este ca oamenii să piardă încrederea în capacitatea statului de a proiecta şi a gestiona sistemul de pensii şi lumea deja începe să-şi pună întrebări. (...) Aşa nu se poate, este nevoie de o clarificare fermă, sper eu o clarificare în sensul că PSD nu se atinge de aceşti bani şi atunci lucrurile se pot clădi mai departe", a spus Iohannis, citat de Agerpres.
Întrebat dacă intenţionează să se consulte cu premierul Viorica Dăncilă şi cu miniştrii din domeniu pe acest subiect, şeful statului a răspuns că astfel de consultări se pot face, dar că este nevoie de o clarificare din partea celor din PSD sau din coaliţia majoritară care au venit cu aceste dezinformări.
El a comentat ideea lansată de PSD ca Pilonul II să devină opţional.
"Acest pilon a fost proiectat, s-a creat legislaţia aferentă şi oamenii au început să plătească, crezând că atunci când vor ieşi la pensie vor beneficia de o pensie suplimentară. Dacă acum, după doar câţiva ani, începe cineva şi schimbă principiul după care funcţionează acest Pilon II, începe să schimbe legislaţia, deja totul de duce de râpă", a afirmat şeful statului.
Preşedintele Iohannis a arătat că se poate face o analiză în ceea ce priveşte rentabilitatea Pilonului II de pensii.
"Dacă bine îmi amintesc, a mai avut cineva de la PSD aşa idei de modificare a Pilonului II, prin 2013-2014 s-a făcut o analiză şi s-a găsit că aceste fonduri au un randament bun şi atunci s-a abandonat ideea de a modifica lucrurile. Acum, iată, după puţini ani iarăşi se reia discuţia, or nu se poate construi o arhitectură în domeniul pensiilor unde din doi în doi sau din trei în trei ani cineva care întâmplător guvernează începe să pună sub semnul întrebării totul", a conchis Iohannis.
Declarațiile președintelui vin ca reacţie la Programul legislativ 2018 publicat pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, care anunţa existenţa unui proiect de lege potrivit căruia contribuţiile la Pilonul II ar urma să fie suspendate în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018.
Duminică seară, într-o emisiune televizată, Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a arătat că aceasta a fost o propunere a CNP, cu care Guvernul nu este de acord.
Reacţia mediului de afaceri nu a întârziat însă, mai multe organizaţii importante din mediul de afaceri solicitând menţinerea legislaţiei şi arhitecturii actuale a Pilonului II de pensii, fără alte modificări, într-un document intitulat "Apel pentru păstrarea arhitecturii sistemului de pensii private din România".
Luni dimineaţă, organizaţia Romanian Business Leaders (RBL) a solicitat, la rândul său, creşterea la 6% a contribuţiilor pe Pilonul II arătând că 7 milioane de angajaţi români au astăzi cu 12,9% mai puţini bani în conturile lor de pensii din cauza nerespectării calendarului de majorare a contribuţiilor.
Preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu, a precizat că informaţiile legate de suspendarea plăţilor la Pilonul II de pensii au fost doar scenarii de discuţii publicate din greşeală. Potrivit acestuia, instituţia pe care o reprezintă nu a înaintat, oficial, nicio propunere pe această temă. "Nu ştim dacă vom mai veni cu o propunere sau nu, o să vedem", a arătat şeful CNP.
Pe acelasi subiect: