Fitch: Investitorii pierd 24 mld. dolari/an din cauza dobanzilor negative la obligatiunile guvernamentale, cu efecte asupra companiilor de asigurari si fondurilor de pensii
Dolari
Cele aproximativ 10.000 de miliarde de obligatiuni guvernamentale cu randamente negative existente la nivel mondial ii costa pe investitori aproximativ 24 de miliarde de dolari pe an, potrivit calculelor realizate de agentia de rating Fitch Ratings, informeaza Financial Times, preluat de Agerpres.
In acest context, Fitch Ratings avertizeaza ca aceasta crestere a obligatiunilor cu randamente negative va avea repercusiuni ample asupra investitorilor de genul companii de asigurari, banci, fonduri de pensii si fonduri de investitii.
Agentia de rating sustine ca la data de 25 aprilie 2016 la nivel mondial erau obligatiuni guvernamentale cu randamente negative in valoare de aproximativ 9.900 miliarde de dolari, dintre care 6.800 de miliarde de dolari erau in obligatiuni pe termen lung si 3.100 de miliarde de dolari in titluri pe termen scurt.
Japonia si zona euro acopera majoritatea acestor obligatiuni, in conditiile in care bancile lor centrale au dus dobanzile de referinta in teritoriul negativ. Avand in vedere ca aceste obligatiuni au randamentul mediu de minus 0,24%, rezulta ca aceste titluri ii costa pe investitori 24 miliarde de dolari pe an.
In urma cu cinci ani, obligatiunile guvernamentale ofereau un randament mediu de 1,23%, ceea ce insemna ca investitorii faceau un profit de 122 miliarde de dolari pe an, iar in urma cu un deceniu un randament de 1,83%, sau echivalentul a 180 de miliarde de dolari pe an.
"Politicile monetare neconventionale din Japonia si Europa au dus randamentele la obligatiuni suverane la noi minime, ceea ce limiteaza capacitatea investitorilor de a mentine profiturile din investitii", a declarat Robert Grossman, managing director la Fitch Ratings.
Ca urmare a randamentelor scazute si chiar negative oferite de obligatiunile guvernamentale, multi investitori sunt fortati sa cumpere obligatiuni mai riscante cu ratinguri mai mici, ceea ce duce la cresterea riscurilor in sistemul financiar global.
"Exista unele dovezi ca astfel de politici ii imping pe unii investitori spre activele mai riscante insa deocamdata este prea devreme sa spunem daca acesta este un efect de durata. Cu toate acestea, riscul unor consecinte neintentionate pare sa fie in crestere pe masura ce bancile, consumatorii si companiile se adapteaza la un mediu economic mai incert in care dobanzile negative sunt din ce in ce mai obisnuite", sustine Fitch.
O alta consecinta a randamentelor negative oferite de obligatiunile guvernamentale japoneze si europene ar putea fi cresterea apetitului pentru obligatiuni guvernamentale americane, ceea ce ar putea afecta capacitatea Rezervei Federale de a majora dobanda de baza in acest an.
Mai multe despre:
#obligatiuni de stat#dobanzi negative
Pe acelasi subiect: