Banca statelor BRICS a aprobat prima emisiune de obligatiuni in yuani. China vrea sa tranforme moneda nationala in noul dolar al economiilor emergente
Yuan
Boardul Noii Banci de Dezvoltare (NBD) a principalelor economii emergente (BRICS) a aprobat emiterea unei emisiuni de obligatiuni in yuani, cu scadenta la cinci ani, a anuntat vineri ministrul rus de Finante, Anton Siluanov, pentru agentia de presa Interfax, transmite Reuters.
"NBD va obtine fondurile de pe piata chineza si dupa ce va primi un rating de la agentiile de evaluare financiara, va accesa si pietele internationale", a declarat Siluanov, potrivit Agerpres.
In prezent, Noua Banca de Dezvoltare beneficiaza de un rating "AAA" din partea agentiilor interne de evaluare financiara.
Aceasta va fi prima emisiune in yuani vanduta pe piata interbancara de obligatiuni a Chinei si vine la mai putin de 12 luni de la lansarea oficiala a NBD, care ar urma sa concureze cu Banca Mondiala si Fondul Monetar International.
Cele cinci state participante (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) vor contribui in mod egal la capitalul initial al bancii, de 50 de miliarde de dolari (46,1 miliarde de euro). Aceasta suma va fi dublata in urmatorii ani iar operatiunile vor incepe in 2016.
In urmatorii doi ani, noua Banca de Dezvoltare intentioneaza sa emita obligatiuni de pana la 1,5 miliarde de dolari. Castigurile vor fi folosite la finantarea unor proiecte de energie regenerabila, in orice stat BRICS.
Sediul institutiei va fi in Shanghai, centrul financiar al Chinei, iar India va detine presedintia bancii in primii cinci ani, fiind urmata de Brazilia si Rusia.
Liderii BRICS negociaza din 2009 infiintarea bancii de dezvoltare, dar sunt presati de iesirile masive de capital de pe pietele emergente, care au inceput anul trecut, pe fondul retragerii masurilor de stimulare in SUA. NBD reflecta sporirea influentei statelor BRICS in lume, ele reprezentand aproape jumatate din populatia lumii si aproximativ o cincime din PIB-ul global.
Liderii principalelor economii emergente au declarat, in repetate randuri, ca Banca Mondiala si FMI nu acorda suficiente drepturi de vot statelor in curs de dezvoltare. Unul dintre obiectivele bancii va fi majorarea fondurilor imprumutate statelor in curs de dezvoltare pentru a stimula construirea unor proiecte majore de infrastructura.
Statele BRICS au infiintat si un Fond de rezerve valutare comune - in valoare de 100 miliarde de dolari - destinat protectiei impotriva volatilitatii cursului de schimb, afectat de asteptata decizie a SUA de a retrage masurile de stimulare monetara. Aceste rezerve valutare comune vor permite tarilor BRICS sa lupte impotriva influentei negative a fluctuatiilor de pe pietele valutare.
Pe acelasi subiect: