Irlanda, “vestea buna” a Europei. La un pas de faliment in 2010, acum vinde obligatiuni cu scadenta la 100 de ani, dupa ce a platit anticipat imprumutul de la FMI
Dublin, Irlanda
Irlanda a vandut primele obligatiuni cu scadenta la 100 de ani, la mai putin de trei ani de cand a finalizat cu succes programul de asistenta financiara, transmite Bloomberg.
Agentiei pentru Managementul trezoreriei (NTMA) a vandut bonduri de 100 milioane de euro (114 milioane de dolari) cu scadenta in 2116, emisiunea fiind intermediata de Goldman Sachs International Bank si Nomura International.
Anul trecut, Mexic a vandut pentru prima data obligatiuni guvernamentale in euro pe 100 de ani.
Aceasta scadenta extrem de indelungata este un record pentru Dublin si reprezinta un vot de incredere consistent in Irlanda ca emitent suveran, a afirmat Frank O'Connor, seful NTMA.
Costurile de finantare ale Irlandei au scazut semnificativ de cand a finalizat cu succes programul de asistenta financiara, in 2013, datorita redresarii economiei si a reducerii accentuate a cheltuielilor.
In timpul perioadei de varf a crizei datoriilor, in 2011, randamentul obligatiunilor guvernamentale irlandeze pe zece ani a ajuns la nivelul record de 14,2%. De atunci randamentul a scazut la 0,7%.
La finele lui 2010, Irlanda a imprumutat bani atat de la FMI, cat si de la Uniunea Europeana, pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, dupa ce nu a mai putut sa se finanteze de pe piata.
Irlanda a anuntat, totodata, la inceputul anului, ca datoria nationala a scazut sub pragul de 100% din PIB pentru prima data din 2010.
Astfel, datoria a scazut la 204,2 miliarde euro, echivalentul a 99,4% din PIB, in T3 din 2015, depasind insa cu mult plafonul de 60% din PIB cerut de Uniunea Europeana.
Datoria Irlandei a urcat la nivelul record de 123,2% din PIB in 2013, dar de atunci a scazut in urma reducerii accentuate a cheltuielilor si a cresterii economice de 7% anul trecut. Anul trecut, Guvernul Irlandei a finalizat plata anticipata a imprumuturilor de la FMI.
Si Portugalia, care a fost a treia tara din zona euro care a solicitat asistenta financiara, dupa Irlanda si Grecia, a urmat exemplul autoritatilor de la Dublin si a rambursat anticipat creditul de la FMI.
Mai multe despre:
#Irlanda#obligatiuni
Pe acelasi subiect: