Aurul a incheiat cel mai bun trimestru din ultimii 30 de ani. Evolutia incerta a economiilor lumii impinge investitorii catre active de refugiu
Aur. Foto: Getty Images/Guliver
Aurul a incheiat cel mai bun trimestru din ultimii 30 de ani, avansand cu 16% fata de sfarsitul lui 2015, pe fondul reorientarii investitorilor catre activele de refugiu si al celui mai prost debut de an din istoria burselor de actiuni, afectate de scaderea continua a petrolului si de turbulentele de pe piata valutara din China, arata o analiza Tradeville.
Potrivit sursei citate, pentru a atinge maximul de 1.900 USD/uncie consemnat in 2011, metalul galben ar trebui sa se aprecieze cu circa 55% intr-un an 2016 care are ingredientele pentru un an turbulent.
“Intr-un context in care riscurile globale revin in atentia investitorilor, dobanzile reale raman aproape de zero (un indice global al randamentelor pentru obligatiuni tocmai a scazut la minime record), iar aprecierea dolarului american ia o pauza, aurul poate continua sa urce”, apreciaza analistii Tradeville.
Potrivit acestora, dupa atingerea minimelor la inceputul lui februarie, pietele si-au revenit puternic in conditiile in care in cateva saptamani de crestere sustinuta, bursa americana si-a recuperat integral pierderile, iar bursele emergente s-au bucurat in martie de cea mai buna luna din ultimii patru ani. Desi aceasta intoarcere la optimism a investitorilor ar fi trebuit insotita de retragerea din activele de refugiu, acest lucru nu s-a intamplat, iar aurul nu a pierdut din valoare.
“Performanta economiei americane este mediocra, profiturile marilor companii de pe Wall Street scad de cateva trimestre, iar dividendele sunt taiate in cel mai rapid ritm de dupa criza. Din zona euro si Japonia apar din ce in ce mai multe cifre macro nefavorabile. Autoritatile de la Beijing au reusit sa stabilizeze pe termen scurt atat economia, cat si yuanul, sacrificand, in schimb, planurile de rebalansare si amanand momentul adevarului. Iar raliul de 50% al petrolului a fost mai degraba de natura tehnica si sustinut de sperante privind o inghetare a productiei care acum sunt naruite de Arabia Saudita'" precizeaza sursa citata.
De asemenea, analistii companiei considera ca disponibilitatea bancilor centrale pentru a promova politici monetare mai relaxate nu mai este la fel de mare iar cele mai recente masuri anuntate nu au fost tocmai bine primite de investitori: dobanzile negative introduse de anumite banci au avut mai degraba efectul opus celui dorit asupra valutelor aferente.
Potrivit sursei citate, investitorii care doresc sa-si adauge o componenta defensiva la portofoliu pot replica evolutia aurului printr-un ETF (fond de investitii tranzactionabil) listat pe bursa americana sau pe cele vest-europene.
Mai multe despre:
#pret aur#investitii
Pe acelasi subiect: