Germania a accelerat repatrierea aurului depozitat peste hotare. Analist: “Berlinul se pregateste pentru cazul in care euro ar disparea”
Aur
Banca centrala a Germaniei a accelerat in ultima perioada repatrierea rezervelor de aur pe care cea mai mare economie a Europei le pastreaza in strainatate, a declarat presedintele Bundesbank, Jens Weidmann.
Potrivit lui Weidmann, banca centrala pune in aplicare un concept nou de stocare a rezervelor de aur, adoptat in 2013, potrivit caruia cel putin jumatate din rezerva de aur a tarii sa fie adusa la Frankfurt, pana in 2020.
Weidmann a spus ca 366 de tone de aur, cu o valoare aproximativa de 11,5 miliarde de euro, au fost deja aduse in tara pana acum.
“In prezent, avem in tara aproximativ 1.400 de tone de aur, ceea ce reprezinta 41% din rezerva totala”, a spus seful Bundesbank, citat de Deutsche Welle.
Cealalta jumatate va ramane stocata in New York si Londra.
Rezerva de aur a Germaniei, care ajunge la 3.381 de tone si este a doua cea mai mare din lume, dupa cea a Statelor Unite, reprezinta o moneda aditionala pentru Berlin.
“Cred ca Germania se pregateste pentru cazul in care moneda unica europeana se va dezintegra, asa ca vrea ca rezerva de aur sa poata fi folosita in cazul in care va trebui sa reintroduca marca germana. Aurul se intoarce la rolul sau initial de moneda”, a spus Peter Krauth, pentru Money Morning.
Pe de alta parte, sustine Krauth, aurul este in continuare un moderator financiar pentru Europa, ca intreg, si asigura Germaniei rolul de lider pe continent.
In urma crizei datoriilor din zona euro, o mare parte din populatia Germaniei si-a exprimat dorinta ca un procent mai mare din rezerva de 3.381 de tone de aur sa fie stocata acasa, iar unii au ridicat semne de intrebare cu privire la existenta acestor rezerve. In replica, Bundesbank a publicat o lista detaliata cu locatia, numarul de inventar, greutatea si puritatea fiecarui lingou pe care il are.
Pastrarea peste hotare a rezervei de aur a Germaniei este o mostenire a sistemului Bretton Woods, din Al Doilea Razboi Mondial. Pe langa rezervele stocate in SUA, alte aproximativ 400 de tone de aur din rezerva Germaniei sunt stocate la Bank of England. Londra si New York-ul sunt principalele centre pentru tranzactiile cu aur precum si doua centre valutare globale, iar in situatii de criza aurul de aici poate fi convertit in lire sterline sau dolari.
Potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului, rezerva de aur a Germaniei este a doua din lume ca marime, dupa cea a SUA, si este de aproape doua ori mai mare decat cea a Chinei.
Mai multe despre:
#rezerva de aur#Germania
Pe acelasi subiect: