Romania si Rusia au reluat discutiile pe tema Tezaurului, dupa zece ani
Comisia comuna romano-rusa care studiaza problema Tezaurului romanesc depozitat la Moscova in timpul Primului Razboi Mondial, s-a reunit la Sinaia, dupa o pauza de 10 ani, informeaza luni Ministerul Afacerilor Externe.
Potrivit unui comunicat remis presei, aceasta este a patra sesiune a comisiei si marcheaza "un nou important pas" in directia studierii problemelor care intra in competenta sa.
"Partile au continuat schimbul de opinii privind diferite aspecte referitoare la Tezaurul Romaniei, inclusiv la valorile Bancii Nationale a Romaniei depuse la Moscova in timpul Primului Razboi Mondial, precum si la restituirile din 1935 si din 1956 de catre Uniunea Sovietica ale unor parti din valorile romanesti", precizeaza MAE.
Sursa citata adauga ca pentru atingerea obiectivelor stabilite prin Declaratia comuna a ministrilor Afacerilor Externe, din 2003, partile au convenit dinamizarea activitatii comisiei, aprofundarea activitatii de identificare a documentelor in arhive, initierea elaborarii unor publicatii comune, precum si infiintarea unor grupuri comune de experti pentru cercetarea documentelor de arhiva.
De asemenea, mentioneaza MAE, partile au convenit ca urmatoarea sesiune a comisiei sa aiba loc in Federatia Rusa, la Moscova, in a doua parte a anului 2017.
Tezaurul Romaniei, care cuprindea tezaurul BNR, valori apartinand bancilor private si societatilor comerciale, colectii de tablouri, bijuterii si arhive, a fost trimis la Moscova in timpul Primului Razboi Mondial, pentru a fi adapostit de armatele puterilor centrale (Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman si Bulgaria), care ocupasera Romania.
Dupa preluarea puterii de la Moscova de catre comunisti, sovieticii au refuzat sa returneze tezaurul Romaniei. Ulterior, acesta a fost partial restituit in 1935, 1956 si 2008. Printre obiectele returnate s-au numarat Closca cu Puii de Aur si cateva tablouri semnate de Grigorescu. Marea parte a tezaurului, a ramas la Moscova, acesta reprezentand un subiect sensibil si in prezent in relatiile diplomatice dintre Romania si Rusia.
Potrivit istoricilor, in 1916-1917 ar fi luat drumul Moscovei 93,4 de tone de aur, din care 91 de tone de monede apartinand persoanelor fizice, bancilor si companiilor, si 2,4 tone de ligouri de aur apatinand BNR, a caror valoare a fost estimata, in 2011, la 3,2 miliarde de euro. Pe langa aur, Romania a mai trimis la Moscova acte, monede vechi, manuscrise, tablouri, carti rare, obligatiuni si titluri de credit.
Mai multe despre:
#tezaurul Romaniei#Rusia
Pe acelasi subiect: