Trimestru dificil pentru intreaga Europa. Economia Germaniei a scazut cu 0,2%, Franta a stagnat, Italia, din nou in recesiune. Tarile din UE au raportat cifre sub estimari
Statistica
Produsul Intern Brut al Germaniei (PIB) a scazut cu 0,2%, in timp ce economia Frantei a stagnat in al doilea trimestru, ceea ce arata ca revenirea zonei euro a incetinit considerabil de-a lungul anului, pe fondul inflatiei slabe si al crizei din Ucraina, informeaza Bloomberg.
Economia Germaniei s-a contractat cu 0,2% in perioada aprilie-iunie a acestui an, mai mult decat au anticipat analistii intervievati de Bloomberg, care vedeau o scadere a PIB-ului de 0,1%.
PIB-ul Frantei a stagnat, ceea ce a determinat guvernul de la Paris sa modifice tinta deficitului pentru 2014.
Daca rezultatele slabe ale Germaniei din al doilea trimestru au fost puse pe seama iernii blande, care a dus la scaderea productiei, perspectiva economiei pentru urmatoarele luni este neclara din cauza impactul pe care sanctiunile impuse Rusiei il va avea asupra revenirii zonei euro.
De asemenea, zona euro este afectata de ritmul incet de crestere a inflatiei, potrivit Bloomberg. Banca Centrala a Germaniei a estimat in iunie cresterea economiei cu 1,9% la sfarsitul lui 2014 si cu 2% in 2015.
De cealalta parte, ministrul de Finante al Frantei, Michel Sapin, a declarat ca noile estimari vizeaza o crestere economica de 0,5% la finalul anului 2014, fata de 1%, cat anuntase anterior. Totodata, el a precizat ca deficitul economic din 2014 va depasi limita de 4% convenita cu Comisia Europeana.
Reintrarea Italiei in recesiune pune presiune pe inteaga Europa
La aceste date se adauga si intrarea in recesiune a Italiei, ceea ce pune o presiune si mai mare pe Banca Centrala Europeana (BCE), pentru a lua noi masuri pentru stimularea cresterii economice.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a cerut saptamana trecuta statelor din zona euro sa implementeze reforme structurale, pentru a sprijini cresterea economica, aratand ca tarile care au facut deja acest lucru isi revin mai repede. Economia Spaniei a crescut in cel de-al doilea trimestru in cel mai alert ritm din 2007 pana in prezent, intrecand Germania pentru prima oara in ultimii cinci ani. De asemenea, economia Greciei a scazut in trimestrul doi cel mai putin de la intrarea in recesiune in 2008.
Potrivit Bloomberg, sanctiunile economice adoptate de cele doua parti – Rusia si UE, in conflictul uncrainean au contribuit si ele la slabirea economiilor est-europene. In consecinta, Republica Ceha a anuntat stagnare, desi toate estimarile erau pe crestere, iar in Romania PIB-ul a scazut cu 1%. Totodata, Polonia a anuntat o crestere de doar 0,6%, de la 1,1%.
Economia Ungariei a crescut in al doilea trimestru cu 3,9% fata de anul trecut
Economia Ungariei a avansat in cel mai alert ritm din ultimii opt ani, Produsul Intern Brut (PIB) din al doilea trimestru urcand cu 3,9% fata de anul trecut, pe fondul unei cresteri importante a productiei de automobile.
Cresterea de 3,9% a PIB-ului este cea mai mare din primul trimestru din 2006 pana in prezent, se arata in raportul preliminar al Biroului de Statistica ungar dat publicitatii joi. Rezultatul depaseste estimarile economistilor de la Bloomberg, care au anticipat un avans de 3,5% al PIB-ului.
In comparatie cu primul trimestru al acestui an, PIB-ul Ungariei a crescut cu 0,8%.
Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, care a fost numit in aprilie pentru un nou mandat de patru ani, vrea sa reconstruiasca economia nationala pe baza industriei. In acest sens, producatorii de masini care au au filiale in Ungaria, printre care Daimler si Audi, au raportat rezultate foarte bune pe aceste unitati in 2014, contribuind astfel la avansul PIB-ului.
Pe acelasi subiect: