Tinerii, cei mai afectati de criza economica din UE. Companiile ii angajeaza cu contracte temporare si ofera salarii cu pana la 25% mai mici decat inainte de 2008
Tineri, la un targ de joburi din Capitala. Sursa foto: Mediafax
Tinerii din zona euro sunt cei mai afectati de declinul sau stagnarea salariilor din cauza crizei, in Spania si Portugalia avand loc in doi ani, pana in 2012, scaderi de 15%, respectiv de 25% ale castigurilor medii ale acestora, evolutie considerata ingrijoratoare de catre Banca Centrala Europeana.
In Spania de exemplu, un absolvent de masterat a fost nevoit sa accepte un salariu de numai 1.000 de euro pe luna pentru un post de web designer la o companie de informatii si training in domeniul medical din Barakaldo, in apropiere de Bilbao. In urma cu patru ani, tanarul castiga de doua ori mai mult, ca student, pentru sortarea de documente intr-o banca.
"Am reusit sa obtin un post conform cu calificarea mea, dar nu si un salariu pe masura. Stiu ca merit mai mult, dar erau doar doua posturi in tot tinutul basc si sute de aplicanti", a spus tanarul de 30 de ani.
La nivelul zonei euro, tinerii adulti sunt cei mai afectati de deflatia sau stagnarea salariilor, tendinta considerata tot mai mult drept un pericol pentru redresarea economica a regiunii.
Slabiciunea economica a regiunii este un motiv de ingrijorare pentru Banca Centrala Europeana, care in iunie a luat masuri de stimulare, devenind prima banca centrala importanta care a adus dobanzile in teritoriu negativ.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat luna trecuta ca somajul ridicat, cererea si inflatia scazuta sunt riscuri pentru stabilitatea preturilor.
In Italia, industria prelucratoare a inregistrat in iulie cea mai lenta crestere din ultimele opt luni, iar o usoara incetinire a avut loc si in Spania.
Spaniolii cu varste de sub 30 de ani au fost cei mai afectati de scaderea salariilor, reflectand somajul de 42% al acestei categorii, fata de 25% la nivelul intregii populatii. Salariul mediu lunar din Spania al tinerilor cu varste de 20-24 de ani era in 2012 cu 15% mai mic fata de 2010, la nivelul tuturor grupelor de varste declinul fiind de numai 0,3%. In cazul celor cu cinci ani mai in varsta, scaderea salariului mediu a fost de 8%, potrivit institutului spaniol de statistica INE.
In Portugalia, salariul mediu lunar al tinerilor de 18-24 de ani a scazut cu 25% in perioada 2011-2012, in timp ce pe ansamblul intregii populatii a crescut cu 1%, conform celor mai recente date statistice nationale. Declinul a fost de 17% in cazul persoanelor cu 10 ani mai in varsta.
Putine state europene publica date statistice pe grupe de varsta referitoare la salarii, dar modelul este acelasi in majoritatea tarilor din zona euro, considera Zsolt Darvas, economist la institutul de cercetari Bruegel din Bruxelles. El a aratat ca exista tendinta ca tinerii sa fie angajati cu salarii mai mici si cu contracte temporare de munca.
In Spania, 52% dintre tinerii de pana la 30 de ani aveau contracte de angajare pe termen scurt, in trimestrul al doilea, fata de o rata generala de 24% la nivelul tuturor angajatilor, potrivit iNER.
Pe masura ce companiile renegociaza contractele de munca, noii angajati sunt nevoiti sa accepte salarii mai mici. Producatorul auto japonez Nissan a negociat cu angajatii salarii mai mici pentru angajatii noi ai unei fabrici din Barcelona, in schimbul garantiilor ca va produce acolo un nou model si va crea 1.000 de locuri de munca. Pilotii si insotitorii de zbor care se angajeaza la compania Airline Iberia vor primi salarii mai mici, de anul viitor.
In Italia, circa 94.000 de tineri de pana la 30 de ani au decis sa plece din tara in 2012, din cauza ratei somajului, de 30%. In tarile in care a avut loc stagnarea sau scaderea salariilor, precum Portugalia si Grecia, au scazut si preturile, potrivit datelor Eurostat.
Germania are una dintre cele mai reduse rate a somajului din zona euro, de 5,1%, mai putin de jumatate din media regiunii, iar in cazul tinerilor de 7,3%. Chiar si asa, incetinirea inflatiei a determinat banca centrala sa incurajeze sindicatele sa ceara salarii mai mari, dupa ani de zile in care a recomandat moderatie.
Pe acelasi subiect: