Fondul Monetar International estimeaza pentru acest an o crestere economica de 2,8%, potrivit celor mai recente comunicari, dupa misiunea FMI in Romania, in luna iunie.
Banca Mondiala a imbunatatit in iunie prognozele de crestere economica pentru Romania de la 2,5% la 2,8% pentru acest an si de la 2,7% la 3,2% pentru anul urmator.
Totodata, Comisia Europeana anticipeaza ca PIB-ul Romaniei va creste cu 2,5% in 2014 si cu 2,6% in 2015, dupa o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primavara.
Romania, la coada Uniunii Europene, dupa ce trimestrul trecut a fost prima la crestere economica, raportat la anul anterior
Romania a inregistrat in trimestrul al doilea cea mai scadere a Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene (UE), de 1% comparativ cu primul trimestru, iar singurele economii cu evolutii negative au mai fost Germania, Italia si Cipru.
Datele publicate de Eurostate arata ca INS a revizuit in scadere estimarile de PIB pentru primul trimestru, de la o crestere fata de trimestrul anterior de 0,2% la o scadere de 0,2%.
Datele Eurostat arata ca economiile Germaniei si Italiei s-au contractat in al doilea trimestru din acest an cu 0,2%, iar cea a Ciprului cu 0,3%.
Totusi, in comparatie cu trimestrul al doilea al anului trecut, PIB-ul Romaniei a urcat cu 1,4%, iar in primul trimestru cu 3,8% fata de perioada similara din 2013.
Cresterea economica a Romaniei se situeaza in trimestrul al doilea peste cea consemnata de tari ca Germania (1,3%), Belgia (1%) sau Olanda (0,9%), dar sub Ungaria (3,7%), Letonia (3,5%), Polonia (3,2%) sau Cehia (2.6%).
In comparatie cu primul trimestru din 2014, la nivelul UE, PIB-ul a urcat cu 0,2% in perioada aprilie-iunie.
Guvernul a transmis un comunicat in care compara datele strict cu anul trecut si arata astfel ca Romania continua cresterea economica si mentine prognoza de crestere de 2,5%.
"Tinand cont de datele oferite de Institutul National de Statistica, rezulta ca Romania continua cresterea economica, pe fondul evolutiei pozitive a productiei industriale si a exporturilor. Cresterea economica in semestrul I 2014, comparativ cu semestrul I din 2013, este de +2,6%, pe serie ajustata, Romania continuand sa aiba una dintre cele mai mari cresteri economice din Europa. Romania continua sa aiba una dintre cele mai solide cresteri din Uniunea Europeana, in contextul in care o serie de masuri prevazute in pachetul mai amplu de masuri de stimulare a economiei si creare de noi locuri de munca, precum reducerea CAS, nu au fost inca implementate", se arata in comunicat.
Guvernul mai noteaza ca indicatori economici precum consumul si exporturile au crescut pe primul semestru cu 8%, somajul nu a cunoscut o crestere, in contextul unui nivel in continuare scazut al inflatiei, prin urmare este mentinuta prognoza de crestere economica de 2,5% pentru acest an, regasita in Programul de convergenta 2014-2017.
"In acest moment, Romania continua sa aiba spatiu fiscal de 2% din PIB din deficit, necesar stimularii cresterii economice, pe fondul continuarii investitiilor publice, in contextul in care la rectificarea bugetara nu au fost taiate fonduri de la investitii. Guvernul subliniaza ca in aceasta perioada au fost luate masuri importante, precum cresterea salariului minim, respectiv scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Aceste masuri vor fi dublate de reducerea impozitarii muncii, prin reducerea CAS, masura care va aduce beneficii concrete in cresterea numarului de locuri de munca nou create, precum si a cresterii investitiilor straine directe in Romania", se mai afirma in comunicat.
Ponta: Mergeam cu 130 km/h, acum mergem cu 100 km/h
In acelasi timp, premierul Victor Ponta
a postat pe Facebook un mesaj in care afirma ca este ca si cand Romania mergea cu masina cu 130 kilometri la ora si acum merge cu 100 kilometri la ora, dar merge "tot inainte!", avad insa mare nevoie de reducerea CAS, macar de la 1 octombrie, pentru a nu scadea ritmul cresterii, mai ales ca in regiune sunt si semne proaste.
"Mai avem spatiu de crestere pentru toamna aceasta si de aceea am marit salariul minim, am introdus facilitatea pentru cei cu rate la banci si am eliminat impozitul pe profitul reinvestit. Fara a mai fi blocati de un regim care vrea doar politici de austeritate, am putea face mult mai mult! De aceea alegerile din toamna sunt atat de importante!", mai afirma Ponta.
Cursul anuntat de BNR a stagnat, fara sa fie influentat de datele sub asteptari privind PIB
Cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut joi nesemnificativ, cu 0,25 bani, la 4,4372 lei/euro, in contextul unor volume reduse in piata interbancara si fara sa fie influentat de datele privind cresterea economica cu mult sub previziunile analistilor, scrie Mediafax.
Pentru dolar, BNR a anuntat o paritate de 3,3154 lei, in scadere cu 0,44 bani fata de ziua precedenta. Francul elvetian s-a intarit cu 0,75 bani comparativ cu miercuri si a ajuns la 3,6614 lei.
Dealerii afirma ca evolutia interna nu este legata, inca, de datele privind cresterea economica, plasata mult sub previziunile analistilor.
Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut joi la 0,59% - 1,09%, de la 0,88% - 1,38% miercuri.
Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au coborat la 0,84% - 1,34%, de la 1,04% - 1,54% in ziua anterioara.
Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a coborat foarte usor la 2,19%, de la 2,2% miercuri.