Spania calca pe urmele Greciei. Alegatorii vor sa schimbe peisajul politic in acest an, repingand partidele dominante dupa caderea dictaturii lui Franco
Mars al schimbarii la Madrid. Foto: AFP/Mediafax
Sondajele de opinie realizate inaintea alegerilor generale care vor avea loc in Spania anul acesta sugereaza ca alegatorii spanioli intentioneaza sa schimbe peisajul politic al tarii, respingand sistemul cu doua partide care a dominat scena inca din anii '80, comenteaza El Pais in editia online, scrie Mediafax.
Potrivit celui mai recent sondaj efectuat de Metroscopia pentru El Pais, noul partid de stanga Podemos si formatiunea de centru-stanga catalana Ciudadanos inregistreaza rezultate bune, in timp ce Partidul Popular (PP) si Partidul Socialist (PSOE), formatiunile traditionale care au dominat scena politica din anii '80, dupa incheierea dictaturii lui Franco, sunt cu mult sub nivelul atins la alegerile din 2011.
Insa popularitatea in crestere inregistrata de Podemos pana in prezent pare sa se diminueze, conform ultimului studiu, care crediteaza formatiunea de stanga cu 27,7% din intentiile de vot, cu mult inaintea PP (20,9%) si PSOE (18,3%). Ciudadanos ar urma sa obtina 12,2% din voturi, in timp ce Stanga Unita/Initiativa pentru Verzii Catalani (IU/ICV) si Uniune, Progres si Democratie (UPyD) ar urma sa primeasca 6,5% si, respectiv, 4,5% din sufragii.
Studiul a fost realizat in perioada 3-4 februarie, la scurt timp dupa ce Podemos a organizat un miting in piata Puerta del Sol din Madrid, la care au participat 150.000 de persoane. Partidul a fost creat anul trecut si a inregistrat un scor surprinzator de bun la alegerile europene. Liderul sau, Pablo Iglesias, nu a oferit insa detalii despre politicile formatiunii, fiind criticat de celelalte partide, dar si de cetateni.
Comparativ cu luna precedenta, intentiile de vot pentru Podemos au scazut cu 0,5 puncte procentuale, ca si cele pentru PSOE, in timp ce PP a inregistrat o crestere usoara. Ciudadanos este creditat cu o crestere de patru puncte procentuale, ceea ce arata un sprijin real pentru partid, nu doar un vot de respingere a celorlalte formatiuni.
In cadrul aceluiasi sondaj, regele Felipe al VI-lea are o rata de aprobare de 71%, in timp ce din randul politicienilor, cel mai bine se claseaza Albert Rivera, liderul Ciudadanos, cu 49%. Premierul spaniol Mariano Rajoy a obtinut cel mai slab scor in acest sondaj, cu o rata de dezaprobare de 73%.
Pe acelasi subiect: