Guvernul catalan sfideaza Madridul si mentine referendumul. Doar un pas pana la o criza institutionala fara precedent in Spania de la revenirea la democratie
Catalonia a mentinut vineri proiectul de organizare, la 9 noiembrie, a unui referendum de autodeterminare, in pofida unei interdictii provizorii pronuntate de Tribunalul constitutional si in contextul in care Madridul anunta un nou recurs in justitie, relateaza AFP, citata de Mediafax.
Un acord intre partile proreferendum "a fost gasit in privinta mentinerii convocarii", pentru ca "cetatenii sa-si exercite dreptul de vot la 9 noiembrie", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului regional catalan, Fancesc Homs.
Declaratia a venit la cateva minute dupa ce Guvernul spaniol a anuntat ca vrea sa conteste in justitie decizia de infiintare a comisiei electorale pentru organizarea referendumului consultativ.
"Guvernul va include in recursul sau (la Tribunalul constitutional) aceasta incalcare", a declarat vicepresedinta Soraya Saenz de Santamaria, apreciind ca nimeni din Spania, in afara de instantele judecatoresti, nu poate decide "ce este legal si ce nu este".
Homs a precizat ca reuniunea intre liderii partidelor catalane favorabile organizarii referendumului, care a inceput vineri dimineata si a fost reluata in dupa-amiaza in prezenta presedintelui catalan Artur Mas, va avea loc si in urmatoarele zile. Scopul ei este stabilirea unei pozitii comune, in contextul in care diviziunile intre o tabara legalista si adeptii nesupunerii civile se fac tot mai mult simtite.
Guvernul conservatorului Mariano Rajoy considera ca referendumul, chiar si consultativ, este anticonstitutional si intentioneaza sa-l interzica, intrucat orice decizie cu privire la viitorul Cataloniei, care numara 7,5 milioane de locuitori din cei 47 de milioane din Spania, trebuie luata de toti cetatenii spanioli. In schimb, nationalistii catalani considera ca ei trebuie sa-si hotarasca singuri viitorul.
Presedintele catalan, Artur Mas, a sfidat din nou Madridul, joi, dupa ce a semnat un decret prin care infiinteaza o comisie electorala insacinata cu supervizarea organizarii referedumului de autodeterminare.
Tribunalul constitutional din Madrid a "suspendat" luni legea si decretul privind organizarea unui referendum de autodeterminare pe 9 noiembrie, cu toate ca acesta este "consultativ".
Aripa de stanga doreste organizarea votului, chiar in ilegalitate, ceea ce ar crea o criza insitutionala fara precedent in Spania de la revenirea la democratie.