Este oficial! Scoțienii vor să se rupă de Regatul Unit al Marii Britanii
Numărul scoțienilor care vor ca țara lor să se rupă de Regatul Unit al Marii Britanii, după Brexit, a ajuns la 52%, potrivit unui sondaj dat publicității luni.
Potrivit sondajului publicat de ziarul scoțian Holyrood Magazine, majoritatea scoțienilor ar vota pentru independența de Regatul Unit și vor organizarea unui referendum până în 2021.
Astfel, 52% dintre respondenți s-au declarat în favoarea independenței, comparativ cu 48%, care sunt împotrivă.
Numărul celor care susțin independența este în creștere în ultimele luni, după demisia Theresei May și preluarea funcției de premier de către Boris Johnson. Acesta a declarat că va scoate Marea Britanie din UE la 31 octombrie 2019, indifferent dacă va exista un acord cu blocul comunitar sau nu.
Potrivit premierului scoțian Nicola Sturgeon, susținerea pentru un nou referendum de independență a fost clar demonstrată la alegerile europaralmentare din luna mai, când partidul său a câștigat detașat. “Scoția a respins Brexitul din nou!” a scris, atunci, pe Twitter, șefa guvernului de la Edinborough.
Anterior, premierul scoţian declarase că un nou referendum pe tema independenţei este necesar să organizeze, înaintea încheierii legislaturii scoţiene în curs, în mai 2021, din cauza Brexitului.
Scoţia a respins independenţa într-un referendum organizat la 18 septembrie 2014, când tabăra ”Nu” a obţinut o o victorie cu 55,3% din voturile exprimate. Tabăra ”Da” a obţinut atunci 44,7% din sufragii.
La referendumul pentru ieșirea din UE, în 2016, Scoția a votat masiv pentru rămânerea Regatului în UE, ceea ce a determinat-o pe Nicola Sturgeon să propună organizarea unei noi consultări populare pe tema independenței țării față de Regatul Unit al marii Britanii.
Nicio soluție pentru frontiera irlandeză
Cu mai puțin de trei luni până la ieșirea din UE, independența Scoției nu este singura problemă a Regatului Unit. Premierul irlandez Leo Varadkar a declarat, la rândul său, că un Brexit fără acord ar putea readuce în discuţie o reunificare a Irlandei şi ar pune în situaţie dificilă Regatul Unit.
Întrebat, săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe pe teme politice, dacă guvernul irlandez intenţionează să înceapă demersurile pentru reunificarea Irlandei, Leo Varadkar a spus că în prezent nu există un astfel de plan, în contextul în care el ar fi considerat un act provocator de către unioniştii pro-britanici din Irlanda de Nord.
''Dar, în cazul unui Brexit dur, aceste întrebări se vor pune'', a precizat el. ''Dacă Londra scoate Irlanda de Nord din Uniunea Europeană împotriva voinţei majorităţii populaţiei nord-irlandeze, astfel luându-i cetăţenia europeană şi subminând Acordul din Vinerea Mare, atunci aceste chestiuni vor fi ridicate, fie că ne place sau nu'', a spus Varadkar.
La referendumul din iunie 2016, 56% dintre nord-irlandezi au votat pentru rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană.
Un sondaj realizat în timpul alegerlor europarlamentare din luna mai arată faptul că o mare majoritate din cetăţenii Republicii Irlanda ar vota pentru unificarea cu Irlanda de Nord, dacă s-ar vota "mâine" pe acest subiect.
Pe acelasi subiect: