Cea mai mare lovitura pentru Marea Britanie, dupa Brexit. Toti gigantii japonezi s-ar putea retrage din Regat, pe fondul incertitudinii provocate de iesirea din UE
Londra
Japonia a transmis, la sfarsitul saptamanii trecute, o avertizare Marii Britanii si Uniunii Europene in legatura cu impactul Brexit-ului asupra companiilor sale, care s-ar putea retrage in cazul unor mari bulversari financiare, transmite AFP, preluata de Agerpres.
Prim-ministrul japonez Shinzo Abe urmeaza sa se intalneasca, luni, cu premierul britanic Theresa May in marja reuniunii G20 de la Hangzhou (in estul Chinei), conform unor informatii de presa.
Intr-un document de 15 pagini publicat vineri, guvernul nipon, care a creat un grup de lucru dedicat acestui dosar, listeaza temerile celei de-a treia economii mondiale dupa decizia britanicilor de a parasi Uniunea Europeana, in contextul in care negocierile sunt pentru moment neclare.
"Incertitudinea este o ingrijorare majora pentru economie", subliniaza documentul. "Companiile japoneze din Europa vor sa evite cu orice pret o situatie in care ar fi incapabile sa distinga clar in ce directie merg negocierile privind Brexit", se mai mentioneaza in document.
"Din acest punct de vedere, speram cu tarie ca Marea Britanie si UE vor prezenta lumii un tablou complet al procesului privind Brexit cat mai repede posibil", insista Japonia, care sustine ca nu vrea “surprize dezagreabile”.
Indiferent care va fi rezultatul negocierilor, Japonia sustine ca isi doreste "mentinerea actualului mediu de afaceri in Europa", cu un sistem de liber-schimb, drepturi vamale neschimbate, libera circulatie a lucratorilor.
Tokyo reaminteste ca numeroase firme au decis sa se stabileasca la Londra "pentru a-si supraveghea activitatile lor in Uniunea Europeana". Ele "ar putea decide sa isi transfere sediul in Europa continentala daca legile europene vor inceta sa se aplice in Marea Britanie", avertizeaza Japonia.
Autoritatile de la Tokyo cer mentinerea “pasaportului financiar” european, care permite unui anumit numar de angajati bancari specializati, stabiliti in capitala britanica, sa isi vanda liber serviciile lor financiare in celelalte 27 de state membre ale UE. Institutiile bancare si-ar putea muta activitatile intr-o alta tara in cazul suprimarii acestui pasaport, atrage atentia documentul.
Japonia si-a mai exprimat ingrijorarea in legatura cu Brexit, insa este pentru prima data cand formuleaza solicitari atat de precise.
Peste 1.000 de companii japoneze - intre care conglomeratul industrial Hitachi si grupurile auto Toyota, Nissan si Honda - sunt prezente in Marea Britanie, unde au 140.000 de angajati. Investitiile directe cumulate ale Japoniei in aceasta tara au depasit 10.000 de miliarde de yeni (90 de miliarde de euro).
Pe acelasi subiect: