Varsovia se alatura oraselor europene care se bat pentru bancile din City-ul londonez, dupa Brexit. Un comisar european sugereaza, insa, ca Regatul nu va parasi UE
Varsovia
Polonia a decis sa se alature grupului de state europene care se prezinta ca o destinatie atractiva pentru bancile care doresc sa-si mute operatiunile din Londra ca urmare a deciziei Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana, informeaza Financial Times, preluat de Agerpres.
Publicatia mentionata sustine ca vice-premierul polonez, Mateusz Morawiecki, fost bancher la Santander si fost presedinte al celei de-a treia mari banci poloneze, Bank Zachodni WBK, va ajunge joi la Londra unde are programate o serie de intalniri cu directorii unora din cele mai mari banci din City care si-au manifestat interesul de a muta pe continent o parte din locurile de munca.
"Multe din aceste banci ne-au contactat ele. Este clar ca exista un interes crescut pentru a parasi Londra", a declarat Mateusz Morawiecki.
Financial Times sustine ca la finele acestei saptamani Morawiecki va avea intalniri cu o serie de directori de top de la Royal Bank of Scotland, UBS, Barclays, BNP Paribas, Citibank si Credit Suisse. De asemenea, oficialul polonez ar urma sa se intalneasca cu directorii unor fonduri de investitii precum Schroders, Pimco si BlackRock.
Frankfurtul si Parisul vor atrage cele mai multe banci
Cu toate acestea, Polonia va avea dificultati in a concura cu alte tari din UE care vor sa ofere o alternativa atractiva la City-ul londonez.
Dupa anuntarea rezultatelor referendumului din Marea Britanie, Paris, Frankfurt, Amsterdam si Dublin au inceput sa curteze institutiile financiare din Londra plecand de la ideea ca acestea vor avea nevoie de o noua baza de operatiuni daca Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana, astfel ca nu va mai beneficia de prevederile care permit institutiilor financiare cu sediul in Londra sa opereze fara licenta in UE.
Potrivit Financial Times, Frankfurt, capitala financiara a Germaniei, si-a intensificat eforturile pentru a atrage o parte din afacerile din City. "Vrem sa trimitem un mesaj clar si raspicat: Bine ati venit in Frankfurt. Cu ce va putem ajuta?", a declarat Hubertus Vaeth, director operational la Frankfurt Main Finance. La randul sau, Parisul face eforturi pentru a atrage bancile din Londra, premierul francez, Manuel Valls, declarand "Welcome to France!" intr-un discurs tinut imediat dupa votul pentru Brexit.
Avand in vedere dorinta centrelor financiare din primele doua economii ale zonei euro de a lua locul ocupat pana acum de Londra in industria financiara europeana este probabil ca Polonia va avea dificultati in a atrage marile banci din City.
Mateusz Morawiecki subliniaza insa ca Polonia ofera bancilor si fondurilor de investitii stimulente financiare pentru a-si reloca activitatile precum granturi destinate pregatirii noilor angajati si programe de studii concepute special pentru competentele in domeniile IT si finante cautate de bancile straine. Deja peste 200.000 de angajati din Polonia lucreaza in centre de operatiuni offshore, dintre care 50.000 pentru bancile internationale, gratie salariilor relativ reduse cumulate cu pregatirea universitara si accesul la piata UE.
Comisar european: “Nu as paria prea mult in favoarea unui Brexit”
Comisarul european pentru pentru economia si societatea digitala, germanul Günther Oettinger, a emis dubii cu privire la iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, afirmand ca “nu ar paria prea mult in favoarea unui Brexit”.
“Plecam de la principiul ca votul cetatenilor este constrangator politic pentru guvernul britanic”, a declarat comisarul Oettinger, intr-un interviu aparut marti in cotidianul Bild.
“Este insa posibil ca opinia publica sa basculeze daca situatia economica se va deteriora in urma Brexit-ului”, a estimat responsabilul european.
“In orice caz, nu as paria prea mult in favoarea unui Brexit”, a adaugat el, apreciind ca, cu cat Marea Britanie va astepta mai mult inainte de a declansa procedura de iesire din Uniunea Europeana, cu atat “situatia economica si politica va deveni mai nesigura”.
Prim-ministrul britanic Theresa May a declarat in mod repetat ca nu va invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona - care ar declansa procedura de 'divort' de UE - mai devreme de sfarsitul anului. Din momentul respectiv, Marea Britanie va avea la dispozitie doi ani pentru a negocia termenii iesirii sale din Uniune si a parasi efectiv blocul comunitar.
Germania: Marea Britanie si UE au nevoie de reguli noi, dupa Brexit
Ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, a declarat marti ca decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana va avea consecinte pe termen lung, care sunt inca greu de evaluat, si ca ambele parti au nevoie de reguli noi, echitabile si cu caracter obligatoriu, pentru viitoarele lor relatii, transmite agentia Reuters.
Seful diplomatiei germane a facut declaratia respectiva an cadrul unei conferinte la Ministerul de Externe german, unde s-a adresat unei audiente de circa 1.000 de persoane - diplomati si reprezentanti ai mediului de afaceri din Germania.
Cu aceasta ocazie, Steinmeier a estimat ca este an interesul Londrei de a demara rapid procedura de iesire din UE, avand in vedere efectele care devin deja evidente.
Pe acelasi subiect: